Rail Techniek Award, Jermaine Orlando Kluivert, Charvano Tomasowa

‘Werken in het spoor is mooi omdat de techniek steeds verandert’

Rail Techniek Award, Jermaine Orlando Kluivert, Charvano Tomasowa

VIDEO – Twee mbo-studenten railvoertuigonderhoud hebben woensdag een Rail Techniek Award gewonnen. Charvano Tomasowa en Jermaine Orlando Kluivert kregen de prijs voor succesvol, niet-westers allochtoon talent uitgereikt in het Vredespaleis in Den Haag. Charvano: “Het mooie aan werken in het spoor dat de techniek steeds verandert.” De prijs is een initiatief van NedTrain, RET, HTM, Railcollege, ECHO en Werk en Vakmanschap.

Charvano en Jermaine wonnen de prijs omdat ze goede cijfers halen, maar ook omdat ze een voorbeeld zijn voor andere studenten. Charvano Tomasowa, student railvoertuigonderhoud aan ROC Zadkine in Rotterdam: “Ik probeer zelf het beste uit mijn studie te halen en door te geven aan medestudenten.” Studenten aan de ROC Zadkine volgen een BBL-traject bij RET, HTM en Alstom.

Charvano had van kleins af aan al interesse voor het spoor: “Toen ik nog een klein kind was verhuisde ik naar Eerbeek waar een stoomtrein reed. Dat maakte veel indruk op mij omdat het zo’n grote voertuigen zijn. Daarnaast vind ik het mooie aan werken in het spoor dat de techniek steeds verandert.”

Bekijk hier het interview met Charvano en Jermaine.

Passie voor het spoor

Student Jermaine Orlando Kluivert kwam via de autotechniek bij het spoor terecht. “Omdat er in de autotechniek moeilijk werk te vinden is, ben ik bij de opleiding als railvoertuigonderhoud terechtgekomen. De TechniekFabriek biedt eigenlijk hetzelfde als een opleiding als autotechnicus, omdat je ongeveer hetzelfde werk doet maar dan met treinen.” Jermaine studeert aan de TechniekFabriek in Amsterdam. Bij de TechniekFabriek worden studenten onder meer bij onderhoudsbedrijf NedTrain opgeleid.

Vergrijzing

Sietske van Rossum van RET en jurylid: “In de rail waarin de komende tien jaar zo’n 80 procent van de werknemers uitstromen vanwege de vergrijzing is veel werk. Wij vinden daarom erg belangrijk om de aandacht van jongeren te trekken richting beroepen in de rail.”

“Wij vinden als ECHO, NedTrain, HTM, RET en Railcollege bij vakmanschap de rail zo belangrijk. Daarom zijn we ook met diverse nieuwe opleidingen gestart. 

We willen dat jongeren een rolmodel zijn voor die railbedrijven.” Van Rossum is projectleider Duurzame Inzetbaarheid bij RET.

Reis naar Zürich

Charvano en Jermaine hebben naast de award een reis naar het Zwitserse Zürich gewonnen waar zij langs gaan bij Google. De studenten kunnen daar zien hoe ontwikkelaars werken aan de producten van Google Maps, YouTube en Gmail. In de jury van de Rail Techniek award zaten leden van NedTrain, RET, HTM, Railcollege en Werk en Vakmanschap.

Marieke van Gompel

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.