reizigers, station, Nijmegen

Nieuwe wet moet relschoppers uit station weren

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel om overlastgevers een stationsverbod op te kunnen leggen. Zo’n wetswijziging geeft vervoerders de kans om op te treden tegen mensen die overlast veroorzaken, ook als ze niet met het openbaar vervoer reizen.

Zo moet er meer veiligheid ontstaan voor personeel en reizigers. Als de wet er eenmaal is kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) iedereen die overlast veroorzaakt een verblijfsverbod voor een bepaalde tijd opleggen. Dat geldt niet voor alle ruimtes in het stations, dus ook de perrons, trappen, liften en tunnels.

Boete

Wie zich daar niet aan houdt is strafbaar en riskeert een boete van 3.900 euro. De verwachting is dat tientallen mensen per jaar zo’n verbod opgelegd krijgen.

De beoogde nieuwe wet gaat een stuk verder dan wat met de huidige regels mogelijk is. Vervoerders kunnen relschoppers nu alleen een reisverbod voor tram, trein, bus of metro geven. Het voorstel kwam van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Begin 2015

Nu de ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel gaat het voorstel voor advies eerst naar de Raad van State. De Tweede Kamer buigt zich erover zodra dat advies er ligt. Het kabinet streeft ernaar om de nieuwe wet begin 2015 te laten ingaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.