Toezichthouder, openbaar vervoer

Connexxion praat PvdA’ers bij over sociale veiligheid

Toezichthouder, openbaar vervoer

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland en het PvdA-raadslid Marleen Haage van de gemeente Utrecht brengen vrijdag een werkbezoek aan Connexxion / GVU in Utrecht. Zij laten zich bijpraten over het beleid rond sociale veiligheid bij deze vervoerder.

Hoogland en zijn collega-Kamerlid Marcouch vroegen reizigers begin juli om tips voor een veiliger openbaar vervoer. Connexxion heeft hen vervolgens op een aantal maatregelen gewezen die volgens de vervoerder nodig zijn om de sociale veiligheid in het OV te verhogen.

Toezichthouders

Volgens Connexxion dient er een basisnorm te komen voor het aantal toezichthouders in het openbaar vervoer. Ook is er een flexibele groep van toezichthouders nodig die kan worden ingezet op ‘hot spots’ zoals evenementen en bij gemeenten waar het aantal incidenten toeneemt.

Daarnaast pleit de vervoerder voor een wetswijziging die het toestaat dat de toezichthouders in het OV ook in dienst zijn van particuliere beveiligingsbedrijven. Nu dienen toezichthouders in dienst te zijn van een vervoerder om daarvoor te mogen werken.

Opleiding

De vervoerder wil dat langdurig werklozen een opleiding krijgen bij beveiligingsbedrijven, waarna ze als gastheren bij busstations worden ingezet. De aanwezigheid van de gastheren kan volgens Connexxion een preventieve werking hebben. In een werk-leertraject kunnen ze daarna het diploma Beveiliger halen, zo redeneert Connexxion.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.