NS, campagne, tegen geweld tegen personeel

NS komt op voor veiligheid personeel met onthutsende video’s

NS, campagne, tegen geweld tegen personeel

Maandelijks lopen ongeveer 13 NS-medewerkers letsel op, uiteenlopend van een blauwe plek tot erger. Met twee persoonlijke video-getuigenissen van NS-medewerkers laat de NS zien wat de impact van agressie is op het personeel en het openbaar vervoer in het algemeen. Op de beelden zijn de NS-medewerkers met een bebloed gezicht te zien na een mishandeling. Via de publiekscampagne ‘Handen af van onze collega’s!’ neemt NS de komende drie weken extra stelling tegen agressie en geweld jegens haar personeel.

In treinen en op stations waren er in 2013 6.461 meldingen van agressie, waarvan 774 als ernstig kunnen worden gekwalificeerd. Hieronder vallen diefstal en beroving, bedreiging (met wapen) en spugen. De overige gevallen (5.687) betreffen ‘lichtere’ vormen van agressie, zoals bedreiging, intimidatie, wangedrag, vandalisme en schelden. Verder blijkt dat 60 procent van alle agressie-incidenten gerelateerd is aan zwartrijden.

Sociale veiligheid

De NS besteedt jaarlijks meer dan 100 miljoen euro aan het bevorderen van de sociale veiligheid, onder andere aan cameratoezicht, Service en Veiligheidteams, trainingen en een 24 uur per dag bemande veiligheidscentrale. Verder zijn alle hoofdconducteurs van NS Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA).

NS beschikt over meer dan 660 medewerkers Service en Veiligheid met extra bevoegdheden. Deze medewerkers worden ingezet om onveilige situaties te voorkomen en werken daarvoor nauw samen met onder andere politie en andere hulpdiensten. Ook zijn er ingehuurde beveiligers die een oogje in het zeil houden en weten hoe te handelen in een onveilige situatie. Daarnaast worden er rondes over het station gelopen en worden er in de late uren in- en uitgangscontroles gehouden.

Campagne

De campagne maakt gebruik van twee confronterende filmpjes (zie hieronder), posters, social media en de website handenaf.nl. Met de campagne wil NS het publiek bewust maken van het agressieprobleem. Daarnaast is de campagne ook bedoeld als een extra steun voor het OV-personeel.

De landelijke publiekscampagne Handen af van onze collega’s! is door bureau Selmore (bedenker van diverse SIRE-campagnes) ontwikkeld. De campagne bouwt voort op de eerdere SIRE-campagne die gericht was op hulpverleners. De actie loopt van 12 tot en met 30 maart, in de vorm van dagbladadvertenties, bioscoopreclames, RailTV-filmpjes (op de grotere NS stations) en via posters in abri’s op en rond trein- en busstations.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.