Vieze trein, staking, schoonmakers, NS

Gesprekken over cao treinschoonmakers verlopen moeizaam

Vieze trein, staking, schoonmakers, NS

Er is voorlopig nog geen oplossing gevonden voor het cao-conflict tussen de treinschoonmakers en hun werkgevers. Er wordt nog steeds onderhandeld, maar de gesprekken lopen heel moeilijk. Dat zegt vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Schoonmaak. Dat betekent dat treinreizigers voorlopig nog in vieze treinen zullen zitten. “Er wordt gestaakt totdat er een oplossing is. En die is er helaas nog niet”, aldus Meyer.

De schoonmaakbranche wordt al sinds half maart geteisterd door stakingen. De staking maakt onderdeel uit van een langdurige landelijke actie van de schoonmaakbranche, waarbij ook bij andere grote bedrijven het werk is neergelegd, zoals de Belastingdienst en Schiphol.

Onderhandelingen

De bonden en de werkgevers heropenden vrijdag de onderhandelingen over een nieuwe cao, nadat de partijen overeenkwamen een bemiddelaar aan te stellen om de gesprekken in goede banen te leiden. Maar volgens Meyer hebben deze gesprekken nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

De onderhandelingen tussen werkgeversorganisatie OSB en vakbonden FNV Schoonmaak liepen enkele maanden geleden spaak, waarna de bonden uit de onderhandelingen zijn gestapt. Sindsdien hebben de bonden FNV en CNV meerdere acties op touw gezet, waaronder het niet meer schoonmaken van de NS-treinen.

Loonsverhoging

Volgens FNV Schoonmaak worden de schoonmakers slecht betaald en eist de bond daarom een loonsverhoging van vijftig eurocent per uur. Daarnaast wil FNV onder meer dat werknemers de eerste twee dagen dat ze ziek doorbetaald krijgen. Dat is nu nog niet het geval.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.