GVB, trams

Akkoord over cao voor het openbaar vervoer

GVB, trams

Er is een akkoord bereikt over de cao voor het openbaar vervoer. De cao geldt voor 13.000 mensen in het streekvervoer en bij het openbaar vervoer in Utrecht. Zij ontvangen de komende twee jaar structureel meer loon. De medewerkers van GVB en RET krijgen er ongeveer drie procent bij.

Belangrijke punten in het akkoord dat de GVB met zijn werknemers afsloot is de structurele loonsverhoging van 0,6 procent. Daarnaast krijgt iedereen er 50 euro bruto per maand bij. Ook werden er afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid en de werkkostenregeling. De nieuwe CAO loopt van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014. Met het akkoord zijn de aangekondigde acties in het openbaar vervoer in Amsterdam van de baan.

Akkoord

Eric Vermeulen, onderhandelaar Abvakabo FNV: “Wij zijn blij dat we geen actie hoeven te voeren en de medewerkers van GVB de reizigers op de gebruikelijke goede wijze kunnen vervoeren. En blij omdat we goede afspraken hebben gemaakt voor meer koopkracht voor alle medewerkers, wat een loonstijging voor de laagste salarisschaal kan betekenen van ruim drie procent.”

Algemeen directeur Tom Middelkoop van het GVB: “Dit akkoord komt zowel onze medewerkers als de reiziger ten goede. De uitdaging voor de toekomst van het openbaar vervoer in Amsterdam wordt gezamenlijk gevoeld.”

Compensatie

De medewerkers van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET krijgen een structurele salarisverhoging van 1,3 procent. Daarnaast ontvangen zij als blijk van dank voor hun bijdrage aan de hoge RET-score in de OV-klantbarometer een eenmalige bonus van 300 euro bruto.

Ook de eindejaarsuitkering groeit, zoals vorig jaar al afgesproken, in twee stappen van 0,7 procent naar een volledige dertiende maand in 2015. Directeur Pedro Peters van de RET is tevreden over het bereikte akkoord: “Mooi dat we in tijden van recessie onze medewerkers een compensatie voor gestegen kosten van levensonderhoud kunnen bieden. Daarnaast ben ik trots op de prestaties die alle RET-collega’s hebben geleverd. Die bonus hebben ze dus dubbel en dwars zelf verdiend!”

Inkomensverhoging

Ook Vermeulen is trots op de uitkomst van het akkoord met de RET: “2,7 procent inkomensverhoging is een prima afspraak. De inhoud van dit akkoord geeft aan dat de RET een fatsoenlijk werkgever is.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.