Vieze trein

Cao-akkoord voor schoonmakers van treinen

De schoonmaakbedrijven (OSB), FNV Bondgenoten en CNV hebben een cao-akkoord bereikt voor de schoonmakers. Behalve doorbetaling bij ziekte, krijgen schoonmakers er in drie jaar 6,6 procent meer loon bij. Ook is er een vernieuwingsagenda afgesproken, die de komende jaren tot professionalisering van de sector moet leiden.

Naast de loonstijging van 6,6 procent stijgt de eindejaarsuitkering met 0,2 procent. De wachtdagen bij ziekte worden afgebouwd in de cao die 2,5 jaar geldig moet worden. Dat gebeurt in twee stappen, per 1 januari 2015 en 1 januari 2016. Nu zijn de eerste twee ziektedagen nog voor eigen rekening. De cao moet woensdag nog wel worden goedgekeurd door de leden van de vakbonden en werkgeversorganisatie OSB.

Stakingen

NS vindt het cao-akkoord “goed nieuws voor de schoonmakers, de schoonmaakbedrijven en vooral voor de reiziger die helaas veel te lang de dupe was van de stakingen”. NS werd de afgelopen weken voor de derde keer op rij gebruikt voor acties vanwege de volgens haar ‘landelijke zichtbaarheid’. De vervoerder wil dat er een kritische evaluatie plaatsvindt samen met de vakbonden en schoonmaakbedrijven en wil dat hierover afspraken gemaakt worden over hoe hier in de toekomst mee wordt omgegaan.

Sinds de week voor Koningsdag staakte ongeveer 40 procent van de treinschoonmakers. Ook op enkele stations werd niet tot nauwelijks schoongemaakt. NS zette vrijwilligers en extra uitzendkrachten in en plaatste afvaltasjes in de trein om de viezigheid in de trein zo veel mogelijk tegen te gaan. FNV meldt op haar website dat de schoonmakersstakingen cao’s afgelopen jaren recordlengtes hebben bereikt: van 9 weken in 2010 tot zelfs 16 weken in 2012. Deze keer werd er tien weken lang gestaakt door het treinpersoneel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Cao-akkoord voor schoonmakers van treinen”

johan tr|29.05.14|09:55

koptekst vind ik niet kunnen, ivm ook in jullie artikel over schoonmaakbrance gaat en niet een onderdeel er van !!!

vr,gr, schoonmaker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.