Kleine bus, Limburg

FNV presenteert resultaten online meldpunt werkverdringing

Kleine bus, Limburg

Werknemers in het personenvervoer verliezen steeds vaker hun werk, doordat dit wordt overgenomen door onbetaalde krachten. Dit blijkt uit de resultaten van het online ‘meldpunt werkverdringing in het personenvervoer’ dat liep van half juli tot 1 november. FNV Bondgenoten luidt de noodklok en roept alle partijen op deze werkverdringing te stoppen. Onbetaalde krachten bestaan uit vrijwilligers en uit mensen met een uitkering die verplicht worden te werken voor behoud van hun uitkering.

Van de 402 personen die een melding deed van werkverdringing is 64 procent man en 36 procent vrouw. 78 melders zijn onbetaalde kracht en de overige 324 melders zijn werkzaam als betaalde kracht. Uit alle provincies hebben zich mensen gemeld, maar de meeste meldingen zijn gedaan in de provincies Drenthe, Noord- en Zuid-Holland, Overijssel en Zeeland. De meldingen kwamen vooral uit stadsvervoer (11 procent), streekvervoer (28 procent) en kleinschalig taxivervoer (59 procent).

Betaalde baan

Ruim 80 procent van de melders die nu een betaalde baan heeft vreest voor hun eigen baan. Ze maken zich daarnaast grote zorgen over de veiligheid van de passagiers, het opleidingsniveau van de chauffeurs en de verkeersveiligheid.

Roel Berghuis, sectorleider Vervoer: “De overheid, die eist dat we allemaal zo snel mogelijk een baan vinden en daarna langer blijven doorwerken, maakt zich ongeloofwaardig wanneer zij stimuleert dat betaalde banen worden omgezet in vrijwilligerswerk. Wat beschouwen we tegenwoordig nog als betaalde arbeid? Hebben we straks ook vrijwillige bouwvakkers, schoonmakers, onderwijzers en artsen? Buschauffeur is een vak dat diploma’s vereist en waarvoor beloning gerechtvaardigd is.”

Aanbestedingen

Met de aanbestedingen zouden de vervoersbedrijven voor meer passagiers gaan zorgen, zodat het vervoer rendabeler werd. Maar in plaats daarvan zijn vervoerders geld gaan halen op de dikke lijnen. Berghuis: “Overheden en vervoerders moeten juist in nieuwe passagiers investeren. Nu lijken ze weg te komen met vrijwilligers. Lekker goedkoop en de chauffeur de WW in. Social return-eisen in aanbestedingen moeten worden gemaximeerd.”

Bij de vakbond kwamen de afgelopen tijd ook veel meldingen binnen vanuit andere sectoren, zoals de zorg, post en groenvoorziening. De FNV heeft dan ook besloten om door te gaan met het meldpunt en het te verbreden met de naam ‘stop werken zonder loon’. Maandag 10 november start dit brede online meldpunt op www.meldpuntwerkverdringing.nl.

Oproep

Bij een actie vrijdagmiddag in Tilburg deed de FNV een oproep aan staatssecretaris Klijnsma: ‘stop werken zonder loon’. De FNV helpt werkers voor hun belangen op te komen. FNV wil Gewoon Goed Werk. Werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.