Studenten, mbo-opleiding, Handhaver toezicht en veiligheid, ROC van Twente

Subsidie voor 245 werkplaatsen jong talent in OV-sector

Studenten, mbo-opleiding, Handhaver toezicht en veiligheid, ROC van Twente

De gezamenlijke OV-bedrijven, vakbonden en de overheid gaan 245 werkplaatsen creëren om in te spelen op de vergrijzing in sector en meer jong talent aan te trekken. Ook komen er zo’n 30 extra OV-leerbanen voor jongeren. Dat maakte minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher dinsdag bekend. Het zijn de eerste stappen die worden gemaakt vanuit het ‘Sectorplan Openbaar Vervoer’. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondersteunt het plan met een subsidie van ongeveer zeven miljoen euro. De sector zelf investeert ruim 12,5 miljoen euro bovenop alle acties die zij al hebben lopen.

In het sectorplan staan maatregelen die moeten zorgen voor onder meer de instroom van meer jongeren en het inzetbaar, mobiel en vitaal houden van de huidige groep werknemers.

Buschauffeurs

Zo worden onder meer 7.565 buschauffeurs, tram- en metrobestuurders in de OV-sector getraind om hun beroep zo gezond, vitaal en goed mogelijk uit te kunnen oefenen. De OV-sector, met ongeveer zestigduizend werknemers in de spoorsector en stad- en streekvervoer, kent momenteel een relatief hoge gemiddelde leeftijd (51 jaar). Met name onder buschauffeurs, conducteurs, monteurs en machinisten gaan vanaf 2016 veel mensen met pensioen.

Daarnaast is er relatief weinig onderlinge mobiliteit in de sector en is de fysieke en mentale belasting soms hoog naarmate men ouder wordt, bijvoorbeeld door nachtwerk. Gezond en mobiel blijven, is dan extra belangrijk. Met het plan speelt de sector hier gezamenlijk op in. Het plan bestrijkt de periode september 2014 tot september 2016.

Investeringen

Asscher legt uit: “Dankzij de goede samenwerking tussen de verschillende vervoersbedrijven krijgen werknemers en werkzoekenden een kans om aan het werk te gaan of hun werk te behouden. Het is goed dat de sector investeert in deze mensen. Zij kunnen met trots aan het werk in deze mooie sector. Ik wens de sector succes bij de uitvoering van het sectorplan.”

Uitzendbureau Randstad is verheugd met het plan. “We onderschrijven van harte de instroom van jong personeel in het openbaar vervoer en plannen die daarbij helpen”, aldus senior branchemanager personenvervoer Peter Lanza van Randstad, een prominente leverancier van OV-personeel. “Ook initiatieven om de huidige medewerkers vitaal te houden, ondersteunen we.”

Jongeren

Het probleem van de vergrijzing wordt door Lanza onderschreven. “Jongeren vinden niet automatisch hun weg naar het OV.” Dit komt onder andere doordat in een aantal gevallen een leeftijdsgrens van 21 jaar geldt. “Dat de overheid, bonden en werkgevers geld beschikbaar stellen voor verjonging juichen we dan ook toe. Dit is goed voor de sector.”

Ook voor andere branches is er overheidsgeld beschikbaar, in totaal zo’n 150 miljoen euro. Daarmee moeten met ontslag bedreigde werknemers of mensen vanuit een WW-uitkering omgeschoold worden, zodat zij aan de slag kunnen in beroepen waar tekorten zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

4 reacties op “Subsidie voor 245 werkplaatsen jong talent in OV-sector”

Michiel Meeuwsen|18.11.14|12:33

AROS feliciteert de OV – branche met deze financiële ondersteuning en succes !

AROS die instaat voor innovatieve en kwalitatieve opleidingen voor beroepschauffeurs in de OV branche is u graag van dienst !

Michiel Meeuwsen, AROS

Frans Petri|18.11.14|14:04

OV-bedrijven zullen veel gemakkelijker aan gemotiveerde jongeren en ouderen kunnen komen, als zij mensen niet via uitzendbureau’s (tijdelijke en nulurencontracten) aannemen. Heel veel mensen willen best in het OV werken, als zij meer zekerheid en evt. fulltime-contracten kunnen krijgen.

Hanneke Jongekrijg|18.11.14|15:16

Ik, alleenstaande vrouw van 46, ben bezig mijzelf om te scholen tot buschauffeuse. Ik heb de code 95 gehaald en ik heb 2x praktijkexamen gedaan. Resultaat: 2x gezakt, 4100 euro lichter, en geen rijbewijs D. Inmiddels ben ik wéér aan het werk in de horeca en spaar ik voor de derde poging, hopelijk dit voorjaar. Ik hoorde het nieuws op de radio dat er 20 miljoen geinvesteerd gaat worden, is hier misschien ook iets voor mij bij? Randstad, Olympia? of val ik met mijn leeftijd weer buiten de boot.

Hanneke Jongekrijg|18.11.14|15:18

Beste Michiel Meeuwsen, ik kan AROS niet vinden op internet. Wat is het adres van de website? m vr gr.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.