Toezichthouders, medewerkers Service en Veiligheid, NS, station Hoofddorp

Minister van Veiligheid bespreekt bewapenen beveiligers in OV

De minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur wil met de vakbonden in gesprek over het bewapenen van medewerkers Veiligheid en Service met pepperspray en wapenstok. Vakbond FNV Spoor stelde dat zondagochtend voor, om relschoppers in de trein en op het station harder aan te kunnen pakken. Nu beschikken beveiligers in het OV alleen over handboeien.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheid om medewerkers Veiligheid en Service uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. Deze medewerkers mogen nu nog alleen handboeien gebruiken om gewelddadige overlastplegers onder controle te krijgen. Daarna kunnen ze aan de politie worden overgedragen.

Geweldsincidenten

Er is veel onrust onder NS-personeel na enkele geweldsincidenten tegen treinpersoneel. Afgelopen zaterdag werd een NS-conducteur in Abcoude mishandeld door vier jongens. Zij werkten de conducteur tegen de grond en schopten en sloegen hem. Een passagier die de NS-medewerker te hulp schoot, kreeg ook klappen.

Op het Centraal Station in Tilburg werd maandagmiddag een 49-jarige man aangehouden die in de trein tussen Oisterwijk en Tilburg een mes op de keel van een 46-jarige conducteur heeft gezet. Dat gebeurde toen de conducteur de man, vermoedelijk van Duitse afkomst, om zijn vervoersbewijs vroeg. De man werd door de politie aangehouden. De conducteur raakte niet gewond.

Sociale veiligheid

De discussie over de veiligheid van OV-personeel laaide begin vorige maand weer op toen een hoofdconducteur van NS op het station in Hoofddorp zodanig werd mishandeld dat ze met botbreuken in haar gezicht naar het ziekenhuis moest worden gebracht. De regionale vervoerders riepen op om voor het gehele OV met een gezamenlijke aanpak te komen.

Zo staat in een aantal gevallen de wetgeving een goede aanpak nog in de weg. Het is nu nog niet toegestaan om een beveiliger die buiten de spits in winkelcentra of ziekenhuizen werkt, ook in te zetten in het OV. De wetgeving schrijft voor dat beveiligers in dienst moeten zijn van de vervoerder om de BOA-bevoegdheid uit te kunnen oefenen. Het wegnemen van deze belemmering in de wet kan er voor zorgen dat de beveiligers breder inzetbaar zijn. Ook het uitrusten van Service en Veiligheid-medewerkers met pepperspray en een wapenstok kan de sociale veiligheid verbeteren, vindt FNV Spoor.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Regionale vervoerders willen meepraten over sociale veiligheid

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister van Veiligheid bespreekt bewapenen beveiligers in OV | OVPro.nl
Toezichthouders, medewerkers Service en Veiligheid, NS, station Hoofddorp

Minister van Veiligheid bespreekt bewapenen beveiligers in OV

De minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur wil met de vakbonden in gesprek over het bewapenen van medewerkers Veiligheid en Service met pepperspray en wapenstok. Vakbond FNV Spoor stelde dat zondagochtend voor, om relschoppers in de trein en op het station harder aan te kunnen pakken. Nu beschikken beveiligers in het OV alleen over handboeien.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheid om medewerkers Veiligheid en Service uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. Deze medewerkers mogen nu nog alleen handboeien gebruiken om gewelddadige overlastplegers onder controle te krijgen. Daarna kunnen ze aan de politie worden overgedragen.

Geweldsincidenten

Er is veel onrust onder NS-personeel na enkele geweldsincidenten tegen treinpersoneel. Afgelopen zaterdag werd een NS-conducteur in Abcoude mishandeld door vier jongens. Zij werkten de conducteur tegen de grond en schopten en sloegen hem. Een passagier die de NS-medewerker te hulp schoot, kreeg ook klappen.

Op het Centraal Station in Tilburg werd maandagmiddag een 49-jarige man aangehouden die in de trein tussen Oisterwijk en Tilburg een mes op de keel van een 46-jarige conducteur heeft gezet. Dat gebeurde toen de conducteur de man, vermoedelijk van Duitse afkomst, om zijn vervoersbewijs vroeg. De man werd door de politie aangehouden. De conducteur raakte niet gewond.

Sociale veiligheid

De discussie over de veiligheid van OV-personeel laaide begin vorige maand weer op toen een hoofdconducteur van NS op het station in Hoofddorp zodanig werd mishandeld dat ze met botbreuken in haar gezicht naar het ziekenhuis moest worden gebracht. De regionale vervoerders riepen op om voor het gehele OV met een gezamenlijke aanpak te komen.

Zo staat in een aantal gevallen de wetgeving een goede aanpak nog in de weg. Het is nu nog niet toegestaan om een beveiliger die buiten de spits in winkelcentra of ziekenhuizen werkt, ook in te zetten in het OV. De wetgeving schrijft voor dat beveiligers in dienst moeten zijn van de vervoerder om de BOA-bevoegdheid uit te kunnen oefenen. Het wegnemen van deze belemmering in de wet kan er voor zorgen dat de beveiligers breder inzetbaar zijn. Ook het uitrusten van Service en Veiligheid-medewerkers met pepperspray en een wapenstok kan de sociale veiligheid verbeteren, vindt FNV Spoor.

Marieke van Gompel

Lees ook:

Regionale vervoerders willen meepraten over sociale veiligheid

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.