HTM, kantoor, Den Haag

Vakbonden stellen HTM ultimatum voor nieuwe cao

HTM, kantoor, Den Haag

De vakbonden CNV Vakmensen en FNV vervoer hebben HTM vrijdag een ultimatum gestuurd. Dit volgt op het mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 1900 medewerkers. De bonden willen afspraken maken over loonsverhoging, een compensatie voor de pensioenverslechtering en een werkgelegenheidsgarantie. Het Haagse vervoersbedrijf krijgt tot donderdag 23 april, 08.00 uur de tijd om akkoord te gaan met de eisen die gesteld zijn in het ultimatum. Gebeurt dit niet, dan volgen er acties, zoals werkonderbrekingen of stakingen.

Er zijn meerdere onderhandelingsrondes geweest, maar deze hebben geen cao-resultaat opgeleverd. CNV en FNV eisen een ‘fatsoenlijke’ loonsverhoging. Ze willen daarnaast afspraken maken over de WW, Wajong en aandacht voor de grote groep steeds ouder wordende werknemers. Een andere eis is dat al het structurele werk door eigen medewerkers wordt uitgevoerd. Alleen bij onvoorziene omstandigheden mag werk worden uitbesteed aan andere bedrijven, mits die zich houden aan de HTM-cao.

Reizigers

Ook zijn de bonden ontstemd over het feit dat de directie van het Haagse vervoersbedrijf heeft voorgesteld om reizigers te laten meebeslissen over de hoogte van het loon van de werknemers. Als basis hiervoor zou de OV-Klantenbarometer moeten dienen. De lonen moeten dan stijgen met 0,2 procent voor elke 0,1 punt stijging in klanttevredenheid.

De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft hierover schriftelijke vragen gesteld. “Het bestuur is verantwoordelijk voor veel zaken die niet goed lopen bij HTM en het personeel krijgt hiervan vaak de schuld. Zij zijn het eerste aanspreekpunt van de reiziger en worden erop aangekeken als er geen vervangend vervoer geregeld is, of als er sprake is van slechte communicatie. Als in de toekomst ook de loonontwikkeling afhankelijk wordt van de grillen van de HTM-top, wordt het wel heel zuur voor het personeel”, aldus PVV-raadslid Elias van Hees.

Pensioen

De enige andere loonsverhoging die HTM haar werknemers wil geven volgens de bonden, komt uit de verlaagde pensioenpremies als gevolg van de nieuwe pensioenwetgeving. “De staatssecretaris en de Tweede Kamer zijn hier bij het aannemen van de wet al duidelijk over geweest: werkgevers mogen de verlaagde pensioenpremies niet in eigen zak steken. Door het aan te bieden als een loonsverhoging wordt de werknemers een sigaar uit eigen doos gepresenteerd”, aldus beide bonden.

De PVV stelt dat het werkgeversdeel van de pensioenpremie, moet worden uitgekeerd als loon aan de werknemers. “Dit geld betaalde HTM eerder in de vorm van pensioenpremie aan de pensioenvoorziening van de werknemer, het is daarom fair dat dit nu wordt uitgekeerd als brutoloon. Dat is goed werkgeverschap”.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Vakbonden stellen HTM ultimatum voor nieuwe cao”

Ronald van Onselen|24.04.15|21:13

De OV-barometer is een onderdeel van I en M ie veel ovmiddelen geeft en die graag een extra argument heeft over de goed3 besteding van ovgeld. Er is wel kritiek dat de slager in dit geval zijn eigen vlees keurt. Verder heeft het gemiddelde cijfer een te globaal karakter. De HTMdirectie verlegt haar verantwoordelijkheid (deels?)naar deze telmethode van het rijk.Daarmee beperkt zij haar eigen rol als personeelsbeoordelaar. Maar is dit niet bij uitstek een 100% bedrijfsverantwoordelijkheid?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vakbonden stellen HTM ultimatum voor nieuwe cao | OVPro.nl
HTM, kantoor, Den Haag

Vakbonden stellen HTM ultimatum voor nieuwe cao

De vakbonden CNV Vakmensen en FNV vervoer hebben HTM vrijdag een ultimatum gestuurd. Dit volgt op het mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 1900 medewerkers. De bonden willen afspraken maken over loonsverhoging, een compensatie voor de pensioenverslechtering en een werkgelegenheidsgarantie. Het Haagse vervoersbedrijf krijgt tot donderdag 23 april, 08.00 uur de tijd om akkoord te gaan met de eisen die gesteld zijn in het ultimatum. Gebeurt dit niet, dan volgen er acties, zoals werkonderbrekingen of stakingen.

Er zijn meerdere onderhandelingsrondes geweest, maar deze hebben geen cao-resultaat opgeleverd. CNV en FNV eisen een ‘fatsoenlijke’ loonsverhoging. Ze willen daarnaast afspraken maken over de WW, Wajong en aandacht voor de grote groep steeds ouder wordende werknemers. Een andere eis is dat al het structurele werk door eigen medewerkers wordt uitgevoerd. Alleen bij onvoorziene omstandigheden mag werk worden uitbesteed aan andere bedrijven, mits die zich houden aan de HTM-cao.

Reizigers

Ook zijn de bonden ontstemd over het feit dat de directie van het Haagse vervoersbedrijf heeft voorgesteld om reizigers te laten meebeslissen over de hoogte van het loon van de werknemers. Als basis hiervoor zou de OV-Klantenbarometer moeten dienen. De lonen moeten dan stijgen met 0,2 procent voor elke 0,1 punt stijging in klanttevredenheid.

De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft hierover schriftelijke vragen gesteld. “Het bestuur is verantwoordelijk voor veel zaken die niet goed lopen bij HTM en het personeel krijgt hiervan vaak de schuld. Zij zijn het eerste aanspreekpunt van de reiziger en worden erop aangekeken als er geen vervangend vervoer geregeld is, of als er sprake is van slechte communicatie. Als in de toekomst ook de loonontwikkeling afhankelijk wordt van de grillen van de HTM-top, wordt het wel heel zuur voor het personeel”, aldus PVV-raadslid Elias van Hees.

Pensioen

De enige andere loonsverhoging die HTM haar werknemers wil geven volgens de bonden, komt uit de verlaagde pensioenpremies als gevolg van de nieuwe pensioenwetgeving. “De staatssecretaris en de Tweede Kamer zijn hier bij het aannemen van de wet al duidelijk over geweest: werkgevers mogen de verlaagde pensioenpremies niet in eigen zak steken. Door het aan te bieden als een loonsverhoging wordt de werknemers een sigaar uit eigen doos gepresenteerd”, aldus beide bonden.

De PVV stelt dat het werkgeversdeel van de pensioenpremie, moet worden uitgekeerd als loon aan de werknemers. “Dit geld betaalde HTM eerder in de vorm van pensioenpremie aan de pensioenvoorziening van de werknemer, het is daarom fair dat dit nu wordt uitgekeerd als brutoloon. Dat is goed werkgeverschap”.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Vakbonden stellen HTM ultimatum voor nieuwe cao”

Ronald van Onselen|24.04.15|21:13

De OV-barometer is een onderdeel van I en M ie veel ovmiddelen geeft en die graag een extra argument heeft over de goed3 besteding van ovgeld. Er is wel kritiek dat de slager in dit geval zijn eigen vlees keurt. Verder heeft het gemiddelde cijfer een te globaal karakter. De HTMdirectie verlegt haar verantwoordelijkheid (deels?)naar deze telmethode van het rijk.Daarmee beperkt zij haar eigen rol als personeelsbeoordelaar. Maar is dit niet bij uitstek een 100% bedrijfsverantwoordelijkheid?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.