HTM, tram, RandstadRail

Stakingen bij vervoerder HTM wegens cao-conflict

HTM, tram, RandstadRail

Bij het Haagse vervoersbedrijf HTM vinden komende week stakingen plaats. Op woensdag 6 mei rijden diverse tramlijnen enkele uren niet. Ook twee dagen later moet een werkonderbreking plaatsvinden. Daarmee willen bonden en werknemers druk uitoefenen op de directie, zodat deze akkoord gaat met voorwaarden voor meer loon.

Na de ochtendspits van aanstaande woensdag rijden de tramlijnen 1, 9, 11 en 17 enkele uren niet. Om 14.00 uur worden de diensten weer hervat. Daarmee moet voorkomen worden dat spitsverkeer hinder ondervindt van de werkonderbrekingen. Ook de actie op vrijdag moet de problemen voor reizigers tot een minimum beperken.

Conflict

Werkgevers en werknemers zijn in Den Haag al enige tijd met elkaar in conflict. Ze kunnen het niet eens worden over de hoogte van de nieuwe personeelslonen. Ook is er wrevel over een voorstel van de HTM-directie om een klein deel van de lonen te laten afhangen van de prestaties van de Haagse vervoerder in de OV-barometer. Tegenover elke 0,1 punt hogere waardering zou 0,2 procent meer loon moeten staan voor de medewerkers.

Algemeen directeur van de vervoerder, Jaap Bierman, geeft aan dat hij flink wat water bij de wijn heeft gedaan de afgelopen dagen. Volgens hem heeft HTM zijn aanvankelijke bod van 1,81 procent loonsverhoging al opgeschroefd naar 2,3 procent. De bonden willen echter 2,39 procent en zien bovendien niets in de prestatie-afhankelijke beloning.

Voorstellen

Bierman vindt dat HTM met het voorstel voor 2,3 procent verhoging al behoorlijk is opgeschoven richting de bonden. Hij vindt dat het nu de beurt is aan hen om met alternatieve voorstellen te komen. ”De bonden blijven stug vasthouden aan hun ultimatum van 2,39 procent. Ik roep ze dan ook op om constructief en gezamenlijk naar oplossingen te zoeken.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.