Stakingsactie bij veerboten Ameland vanwege cao-conflict

Personeel van veerdienst-ondernemer Wagenborg voert vrijdag enkele protestacties uit. De acties zijn een gevolg van vastgelopen cao-onderhandelingen. Daarom vertrekken twee veerboten vanuit Ameland naar Holwerd vrijdag een uur later. Het personeel van het bedrijf verzamelt zich gedurende de actie op het parkeerterrein bij de haven in Ameland.

Vakbonden CNV en FNV hadden een ultimatum gesteld aan veerdienstbedrijf Wagenborg. Dat ultimatum verliep maandagmiddag. “De werkgever heeft niet gereageerd op onze eisen voor een fatsoenlijke loonsverhoging en het van tafel halen van de verslechteringen voor het personeel. Acties zijn daardoor onvermijdelijk geworden”, zeggen cao-onderhandelaars Minke Jansma van FNV en Bernard Zijlstra van CNV.

Waardering

Het personeel van Wagenborg eist meer waardering en respect van het bedrijf. ”De voorgestelde vereenvoudigingen zijn voor het personeel verslechteringen. Er wordt steeds meer van de mensen gevraagd, maar waardering in welke vorm dan ook ontbreekt. Ook op de looneis die gesteld is door bonden wordt niet gereageerd. Dit terwijl de resultaten van het bedrijf goed zijn en de boten het water dun varen. Er wordt voldoende omzet gedraaid. Dan mag het personeel daar ook van meeprofiteren.”

De bonden melden dat ze de acties graag publieksvriendelijk hadden willen houden, maar omdat zij en het personeel geen toegang krijgen tot het bedrijfsterrein was dat volgens FNV en CNV niet meer mogelijk.

Onderhandelingen

De cao-onderhandelingen voor de circa tachtig werknemers van Wagenborg, bekend van de veerdienst richting Ameland en Schiermonnikoog, liepen volgens de vakbond vast nadat Wagenborg zonder overleg had gesneden in de arbeidsvoorwaarden door flink te korten op de toeslagen voor de drukke zaterdag- en zondagdiensten. Ook is het personeel ontevreden over de steeds oplopende werkdruk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.