Conducteur, NS, trein

Bonden bereiken nieuw CAO-akkoord met NS

Na een marathonsessie van 25 uur onderhandelen zijn de vakbonden met NS een nieuwe cao overeengekomen. De overeenkomst loopt 29 maanden, tot en met oktober 2017. De lonen bij het spoorbedrijf gaan in die periode met 5 procent omhoog. Dat hebben vakbonden CNV en FNV Spoor donderdag laten weten. CNV-onderhandelaar Evert-Jan van de Mheen denkt dat het maximale resultaat is bereikt. “Er zat niet meer ruimte in.”

De loonsverhoging betreft met -terugwerkende kracht- 1 procent per 1 mei 2015. Begin volgend jaar en het jaar daarop komt daar nog 2 procent bij. De nieuwe cao loopt van 1 mei dit jaar tot 1 oktober 2017 en geldt voor circa 16.000 NS-medewerkers. De afspraken hebben gevolgen voor machinisten, conducteurs, servicepersoneel, monteurs en het kantoorpersoneel. “Ik verwacht dat onze leden zullen instemmen”, denkt Van de Mheen. “Er lagen een aantal lastige dossiers, met name de pensioenen waarover nu een maximale fiscale reparatie is afgesproken.”

Zekerheid

Volgens vakbond CNV kwam het resultaat “moeizaam” tot stand, maar biedt het akkoord wel zekerheid aan de medewerkers. “Tot 2019 zijn ze gegarandeerd van hun werk bij NS. Dat geeft zekerheid voor het vaste personeel. De inhuur wordt de komende jaren teruggebracht met 20 procent”, aldus Van de Mheen. “We hebben niet alles bereikt wat we wilden, maar het belangrijkste is dat de nieuwe cao bijdraagt aan rust in een buitengewoon roerige periode bij NS.”

Ook onderhandelaar Huub van den Dungen van FNV spoor is tevreden. “Er komt een studie binnen NS naar de jeugdlonen, om deze mogelijk te verhogen. Momenteel verdient een 18-jarige namelijk 350 euro minder dan een 23-jarige voor hetzelfde werk”.

Maximale pensioenopbouw

De NS laat in een reactie weten dat er “een mooi resultaat” ligt. “We hebben goede en verantwoorde loonafspraken gemaakt. Ook gaan we voor de maximale pensioenopbouw waardoor iedereen zicht houdt op een goed pensioen”, zegt personeelsdirecteur Hans Hemels van NS. In het akkoord staat ook dat er tweehonderd banen bijkomen voor mensen die deels arbeidsongeschikt zijn. De vakbondsleden bekijken de komende weken of ze het eens zijn met het onderhandelingsresultaat.

Het is een lastige periode voor NS. Niet alleen de cao-onderhandelingen hielden het bedrijf bezig, de vervoerder ligt ook onder vuur vanwege oneerlijke praktijken bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Daarnaast speelt NS een hoofdrol in de parlementaire enquête naar het Fyra-debacle die momenteel wordt gehouden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.