Spoorwegpolitie, station Den Haag Holland Spoor

Grote treinstations krijgen gebiedsagent

Grote stations die vaak te maken hebben met agressie of zwartrijders krijgen een speciale gebiedsagent. Dat hebben NS en de politie vrijdag afgesproken. Het gaat om twintig gebiedsagenten die op dagelijkse basis tientallen collega’s kunnen inzetten op stations en op probleemtrajecten.

Deze agenten worden ingezet op de stations Almere, Amsterdam Centraal, Alkmaar, Schiphol, Leiden, Den Haag Centraal/Hollands Spoor, Rotterdam Centraal, Dordrecht, Roosendaal, Breda, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven, Venlo, Utrecht Centraal, Nijmegen, Arnhem, Enschede, Amersfoort, Maastricht, Tilburg en Zwolle/Deventer.

Sociale veiligheid

De afspraak maakt onderdeel uit van het Sociaal Veiligheidsakkoord dat bonden, de poltie en NS zijn overeengekomen. Daarin is afgesproken dat er dagelijks extra agenten op de stations en treinen aanwezig zijn. De inzet van agenten wordt bepaald op basis van risico-analyses, bij evenementen of incidenten op de dag zelf. De inzet voor de langere termijn wordt maandelijks bepaald in het Lokaal Veiligheidsoverleg. Zo wordt zoveel mogelijk maatwerk geboden.

Maatregelen

De gebiedsagenten komen bovenop de al bestaande capaciteit van politie voor onder meer stop and go-acties en surveillance in treinen en op stations. Daarnaast blijven de Veiligheid en Service-medewerkers van NS, toezichthouders en beveiligers actief op het gebied van veiligheidszaken.

De introductie van gebiedsagenten is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat moet zorgen voor meer veiligheid in het openbaar vervoer. Andere maatregelen vanuit de politie die bijdragen aan een veiligere reis- en werkomgeving voor onze reizigers en collega’s zijn bijvoorbeeld dat een agressie-melding van een NS-medewerker altijd als spoedmelding wordt opgepakt. En dat er een lik op stuk-beleid voor overtreders op stations en in treinen geldt. Een evaluatie in november moet uitwijzen of het gewenste effect is bereikt met de maatregelen.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grote treinstations krijgen gebiedsagent | OVPro.nl
Spoorwegpolitie, station Den Haag Holland Spoor

Grote treinstations krijgen gebiedsagent

Grote stations die vaak te maken hebben met agressie of zwartrijders krijgen een speciale gebiedsagent. Dat hebben NS en de politie vrijdag afgesproken. Het gaat om twintig gebiedsagenten die op dagelijkse basis tientallen collega’s kunnen inzetten op stations en op probleemtrajecten.

Deze agenten worden ingezet op de stations Almere, Amsterdam Centraal, Alkmaar, Schiphol, Leiden, Den Haag Centraal/Hollands Spoor, Rotterdam Centraal, Dordrecht, Roosendaal, Breda, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven, Venlo, Utrecht Centraal, Nijmegen, Arnhem, Enschede, Amersfoort, Maastricht, Tilburg en Zwolle/Deventer.

Sociale veiligheid

De afspraak maakt onderdeel uit van het Sociaal Veiligheidsakkoord dat bonden, de poltie en NS zijn overeengekomen. Daarin is afgesproken dat er dagelijks extra agenten op de stations en treinen aanwezig zijn. De inzet van agenten wordt bepaald op basis van risico-analyses, bij evenementen of incidenten op de dag zelf. De inzet voor de langere termijn wordt maandelijks bepaald in het Lokaal Veiligheidsoverleg. Zo wordt zoveel mogelijk maatwerk geboden.

Maatregelen

De gebiedsagenten komen bovenop de al bestaande capaciteit van politie voor onder meer stop and go-acties en surveillance in treinen en op stations. Daarnaast blijven de Veiligheid en Service-medewerkers van NS, toezichthouders en beveiligers actief op het gebied van veiligheidszaken.

De introductie van gebiedsagenten is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat moet zorgen voor meer veiligheid in het openbaar vervoer. Andere maatregelen vanuit de politie die bijdragen aan een veiligere reis- en werkomgeving voor onze reizigers en collega’s zijn bijvoorbeeld dat een agressie-melding van een NS-medewerker altijd als spoedmelding wordt opgepakt. En dat er een lik op stuk-beleid voor overtreders op stations en in treinen geldt. Een evaluatie in november moet uitwijzen of het gewenste effect is bereikt met de maatregelen.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.