Service en veiligheid medewerkers, NS beveiligers, station

Aanbesteding voor extra cameratoezicht stations op de markt

Service en veiligheid medewerkers, NS beveiligers, station

ProRail heeft een aanbesteding voor de installatie van cameratoezicht op dertig kleine en middelgrote stations op de markt gezet. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloot naar aanleiding van een aantal geweldsincidenten tegen spoorpersoneel extra geld vrij te maken om de sociale veiligheid te verbeteren.

Het ministerie heeft 13,3 miljoen euro beschikbaar gesteld aan ProRail voor het plaatsen van cameratoezicht op de dertig stations, het tijdelijk huren van camera’s op twaalf stations en een proef met het plaatsen van beeldschermen.

Aanbesteding

De spoorbeheerder heeft in overleg met NS en regionale vervoerders bekeken op welke stations waar nu nog geen camera’s zijn, cameratoezicht noodzakelijk is. Nadat de aanbestedingsprocedure is doorlopen, kan in het eerste kwartaal van 2016 worden gestart met het plaatsen van camera’s.

De aanbesteding bestaat uit twee deelopdrachten, waarbij er bij iedere opdracht vijftien stations worden aangepakt. Aan één gegadigde wordt maximaal één deelopdracht toegekend. ProRail gunt eerst deelopdracht 1 aan een van de inschrijvers, daarna volgt deelopdracht 2. Mocht de winnaar van deelopdracht 1 ook hebben ingeschreven op deelopdracht 2, dan komt zijn inschrijving voor deelopdracht 2 te vervallen.

Stations

Deelopdracht 1 betreft de stations Almere Centrum, Amsterdam Sloterdijk (inclusief Hemboog), Gouda, Rotterdam Alexander, Rotterdam Zuid, Zaandam, Alkmaar, Den Helder, Dordrecht, Enschede, Hilversum, Hoofddorp, Naarden-Bussum, Zandvoort aan Zee en Hengelo.

Bij deelopdracht 2 worden de stations van Culemborg, Leeuwarden, Maastricht, Roosendaal, Tilburg, Sneek, Deventer, Groningen, Helmond Brandevoort, Meppel, Roermond, Sittard, Zuidhorn, Emmen, Meerssen aangepakt. Bekijk hier de aankondiging van de opdracht.

Beeldschermen

Naast de aanbesteding van de camerasystemen start ProRail deze zomer met een proef met beeldschermen op station Den Haag Holland Spoor en Rotterdam Lombardijen. Reizigers kunnen op de beeldschermen zien wat de camera’s registreren. De verwachting is dat dit het effect van camera’s op stations vergroot. De proef heeft een looptijd van één jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.