Staking OV-chauffeurs FNV

Kamervragen over werkverdringing van buschauffeurs

De Tweede Kamerleden Eric Smaling en Paul Ulenbelt hebben aan staatssecretaris Dijksma Kamervragen gesteld over de verdringing van werk voor buschauffeurs in het streekvervoer. De twee Tweede Kamerleden, beide van de SP, willen van Dijksma tekst en uitleg krijgen over de ontwikkeling dat steeds meer buslijnen in het streekvervoer verdwijnen.

Vorige week berichtte OVPro dat 2000 buschauffeurs bereid zijn te staken, wanneer er geen maatregelen getroffen worden om werkverdringing tegen te gaan. Deze chauffeurs hadden een petitie van FNV Streekvervoer ondertekend waarin ze aangaven het werk neer te leggen als de vakbond hen daartoe oproept. Ook solidariteitsacties behoren tot de mogelijkheden. Dus zelfs als er slechts een beperkt aantal chauffeurs dreigt zijn baan te verliezen, kan de FNV ertoe overgaan om in heel Nederland acties te organiseren.

Betaalde baan

Smaling en Ulenbelt vragen de staatssecretaris of zij van mening is dat het beroep van buschauffeur een betaalde baan behoort te blijven die volgens cao-normen uitgevoerd moet worden. Als Dijksma het belang hiervan onderstreept, zou het een slechte ontwikkeling zijn dat buschauffeurs worden vervangen door vrijwilligers. Om die reden willen de Tweede Kamerleden ook antwoord op de vraag wat de staatssecretaris vindt van de ontwikkeling dat provincies buslijnen schrappen en betaalde buschauffeurs vervangen voor vrijwillige chauffeurs.

Tevens zou een buslijn volgens de Tweede Kamerleden een maatschappelijke functie vervullen. Smaling en Ulenbelt vinden daarom niet dat een buslijn altijd rendabel hoeft te zijn. Ze vragen of Dijksma ook deze mening deelt.

BDU

De laatste vragen van de twee politici betreffen de verdeling van de BDU-gelden. Dit is een financiële bijdrage die provincies en gemeentes krijgen van het ministerie om te investeren in verkeer- en vervoerbeleid op lokaal en regionaal niveau. De Tweede Kamerleden zouden graag van de staatssecretaris een reactie krijgen over de wijze waarop de verschillende provincies omspringen met de Brede Doeluitkering (BDU).

De SP-Kamerleden hopen dat de staatssecretaris bereid is om met provincies en metropoolregio’s in gesprek te gaan om werkverdringing tegen te gaan. Ook hebben de Statenleden van de SP de FNV uitgenodigd voor een gesprek over het probleem. Volgens de vakbond heeft het Interprovinciaal Overleg overigens nog geen reactie gegeven op de ultimatieve brief die de vakbond twee weken geleden heeft overhandigd aan het IPO. Wel hebben verschillende provincies laten weten de brief te hebben ontvangen en zij gaven ook aan de brief in behandeling te nemen.

Lees de Kamervragen hier

Lees ook: FNV: 2000 chauffeurs bereid te staken tegen werkverdringing

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.