Arriva, trein, Eemshaven, foto: provincie Groningen

Machinisten en conducteurs van Arriva eisen betere cao

De Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) heeft de machinisten en conducteurs van Arriva opgeroepen om vanmiddag op het hoofdkantoor van Arriva in Heerenveen bijeen te komen, om de werkgever te dwingen de eisen van de vakbonden voor de nieuwe cao serieus te nemen. De bonden en werkgevers kunnen het al sinds november 2015 niet eens worden over een nieuwe cao en twee weken geleden werd het werkgeversbod van Arriva en Syntus van tafel geveegd door de achterban van de vakbonden VVMC, FNV en CNV. 

De vakbond waarschuwt dat het personeel bereid is om te gaan staken, wanneer de bonden geen beter cao-bod op tafel leggen. “Zowel VVMC als FNV en CNV verwachten van Arriva dat ze het onacceptabele werkgeversbod van tafel haalt, en ingaat op ons voorstel”, zo zegt vakbondsleider van de VVMC, Wim Eilert. “Gebeurt dit niet, dan is een actietraject helaas heel dichtbij.”

Loonsverhoging

Er zijn sinds november al zes onderhandelingsrondes geweest, maar nog steeds lijkt een akkoord tussen de verschillende partijen ver weg. Het laatste cao-bod werd massaal van tafel geveegd, omdat de loonsverhoging die de werkgevers wilden bieden veel te laag zou zijn. De werknemers worden niet serieus genomen, zo reageert de vakbond op dit bod. De vakbonden vragen een loonsverhoging van 3 procent, maar Arriva en Syntus bieden slechts een loonsverhoging van 1 procent. Volgens de vakbond VVMC willen de machinisten en conducteurs dat deze vervoerders een serieuze stap zetten richting de NS-cao, waar personeel 250 tot 300 euro meer krijgt.

De machinisten en conducteurs van Arriva moeten vandaag overigens in hun eigen tijd naar Heerenveen komen om op die manier hun onvrede te tonen over het cao-bod en er is dus nog geen sprake van staking. Volgens de VVMC kan Arriva hierna niet anders dan tijdens de volgende onderhandelingen met een reactie komen op de cao-voorstellen die door de werknemers en leden zijn geformuleerd na de gehouden ledenvergaderingen. Eilert: “Voor degenen die vanwege een dienst niet kunnen komen is er een petitie die kan worden getekend. Wij rekenen op een grote opkomst.”

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Machinisten en conducteurs van Arriva eisen betere cao”

sinaasappel|09.05.16|10:56

het wordt een hete zomer!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Machinisten en conducteurs van Arriva eisen betere cao | OVPro.nl