Onderhandelingen over cao OV lopen opnieuw spaak

Zelfs de zevende onderhandelingsronde tussen de vakbonden en de werkgevers over de cao Openbaar Vervoer heeft geen akkoord over een nieuwe cao opgeleverd. De werkgevers hadden wel een finaal bod neergelegd voor een tussentijdse cao. Deze cao zou geldig zijn tot 31 december 2016, waarin alleen de hoofdpunten geregeld worden. Het belangrijkste punt is een structurele loonsverhoging van 1,75 procent per 1 juli. De achterban van FNV heeft dit bod echter terzijde gelegd. 

CNV Vakmensen meldde eerder dat er al een akkoord was bereikt over de tussentijdse cao en heeft dit bod geaccepteerd en voorgelegd aan de achterban, maar FNV Streekvervoer benadrukte hierna al snel dat er helemaal geen akkoord was bereikt. Dinsdag vond de zevende en laatste onderhandelingsronde plaats tussen de vakbonden en de werkgevers Arriva, Veolia, Connexxion, Syntus, Qbuzz en EBS, maar er bleven te grote verschillen bestaan om een definitief akkoord te sluiten. Ongeveer 12000 medewerkers vallen onder deze cao.

Nieuwe cao

In de tussentijdse cao hadden de werkgevers alle verslechteringsvoorstellen ingetrokken. Bovendien zouden ze bereid zijn om de vakbonden op enkele punten tegemoet te komen, onder meer door de lonen en toeslagen per 1 juli structureel met 1,75 procent te laten stijgen en ze wilden de eindejaarsuitkering pensioengevend maken. Bovendien zouden ABP’ers met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016 een toeslag van 0, 8 procent krijgen ter compensatie van de verslechtering van de pensioenregeling. Deze toeslag is voor de komende jaren voorwaardelijk, afhankelijk van de ontwikkelingen bij ABP.

Verder gaat de ouderenregeling voor zestigplussers ook gelden voor parttimers met een contract vanaf 28 uur per week. Die regeling was tot nog toe alleen geldig voor fulltimers. “Werkgevers waren niet bereid nog verder te gaan met afspraken”, aldus CNV. “Daarom spreken we van een eindstand in de onderhandelingen en niet van een onderhandelingsresultaat.”

Extra voorwaarden

Vakbond CNV zegt het jammer te vinden dat de werkgevers niet bereid waren om te praten over andere voorwaarden, zoals persoonlijke ontwikkelingsbudgetten, werken naar wensroosters, betere positie van indirecte werknemers en verbetering van roosterregels. CNV: “Dat komt er nu allemaal niet van, terwijl wij in het openbaar vervoer juist een goede cao voor de toekomst nodig hebben. Een structurele verhoging met 1,75 procent plus pensioengevendheid van de eindejaarsuitkering is zeker niet slecht. Toch komt er dit jaar nog niet veel extra in de portemonnee.”

De vakbonden lieten voorafgaand aan de onderhandelingsronde weten bereid te zijn om acties te organiseren wanneer er na deze ronde geen akkoord zou uitkomen. FNV Streekvervoer peilt nu de bereidheid bij haar leden om actie te gaan ondernemen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “Onderhandelingen over cao OV lopen opnieuw spaak”

sinaasappel|11.05.16|14:22

het cnv gooit de handdoek wel erg snel in de ring.

Erwin Smallenburg|11.05.16|14:36

Klopt niets van dit artikel.

Erwin Smallenburg|12.05.16|08:13

Ik zie dat het artikel is aangepast inmiddels. Het loonbod is volstrekt onvoldoende en niet in lijn met andere in de sector recent afgesloten CAO’s.

Free Al-Aqsa|17.05.16|11:39

CNV is echt een (nep)vakbond wat heel snel genegen is om met de werkgevers mee te heulen, soms mee te janken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onderhandelingen over cao OV lopen opnieuw spaak | OVPro.nl

Onderhandelingen over cao OV lopen opnieuw spaak

Zelfs de zevende onderhandelingsronde tussen de vakbonden en de werkgevers over de cao Openbaar Vervoer heeft geen akkoord over een nieuwe cao opgeleverd. De werkgevers hadden wel een finaal bod neergelegd voor een tussentijdse cao. Deze cao zou geldig zijn tot 31 december 2016, waarin alleen de hoofdpunten geregeld worden. Het belangrijkste punt is een structurele loonsverhoging van 1,75 procent per 1 juli. De achterban van FNV heeft dit bod echter terzijde gelegd. 

CNV Vakmensen meldde eerder dat er al een akkoord was bereikt over de tussentijdse cao en heeft dit bod geaccepteerd en voorgelegd aan de achterban, maar FNV Streekvervoer benadrukte hierna al snel dat er helemaal geen akkoord was bereikt. Dinsdag vond de zevende en laatste onderhandelingsronde plaats tussen de vakbonden en de werkgevers Arriva, Veolia, Connexxion, Syntus, Qbuzz en EBS, maar er bleven te grote verschillen bestaan om een definitief akkoord te sluiten. Ongeveer 12000 medewerkers vallen onder deze cao.

Nieuwe cao

In de tussentijdse cao hadden de werkgevers alle verslechteringsvoorstellen ingetrokken. Bovendien zouden ze bereid zijn om de vakbonden op enkele punten tegemoet te komen, onder meer door de lonen en toeslagen per 1 juli structureel met 1,75 procent te laten stijgen en ze wilden de eindejaarsuitkering pensioengevend maken. Bovendien zouden ABP’ers met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2016 een toeslag van 0, 8 procent krijgen ter compensatie van de verslechtering van de pensioenregeling. Deze toeslag is voor de komende jaren voorwaardelijk, afhankelijk van de ontwikkelingen bij ABP.

Verder gaat de ouderenregeling voor zestigplussers ook gelden voor parttimers met een contract vanaf 28 uur per week. Die regeling was tot nog toe alleen geldig voor fulltimers. “Werkgevers waren niet bereid nog verder te gaan met afspraken”, aldus CNV. “Daarom spreken we van een eindstand in de onderhandelingen en niet van een onderhandelingsresultaat.”

Extra voorwaarden

Vakbond CNV zegt het jammer te vinden dat de werkgevers niet bereid waren om te praten over andere voorwaarden, zoals persoonlijke ontwikkelingsbudgetten, werken naar wensroosters, betere positie van indirecte werknemers en verbetering van roosterregels. CNV: “Dat komt er nu allemaal niet van, terwijl wij in het openbaar vervoer juist een goede cao voor de toekomst nodig hebben. Een structurele verhoging met 1,75 procent plus pensioengevendheid van de eindejaarsuitkering is zeker niet slecht. Toch komt er dit jaar nog niet veel extra in de portemonnee.”

De vakbonden lieten voorafgaand aan de onderhandelingsronde weten bereid te zijn om acties te organiseren wanneer er na deze ronde geen akkoord zou uitkomen. FNV Streekvervoer peilt nu de bereidheid bij haar leden om actie te gaan ondernemen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “Onderhandelingen over cao OV lopen opnieuw spaak”

sinaasappel|11.05.16|14:22

het cnv gooit de handdoek wel erg snel in de ring.

Erwin Smallenburg|11.05.16|14:36

Klopt niets van dit artikel.

Erwin Smallenburg|12.05.16|08:13

Ik zie dat het artikel is aangepast inmiddels. Het loonbod is volstrekt onvoldoende en niet in lijn met andere in de sector recent afgesloten CAO’s.

Free Al-Aqsa|17.05.16|11:39

CNV is echt een (nep)vakbond wat heel snel genegen is om met de werkgevers mee te heulen, soms mee te janken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.