EBS, busvervoerder, concessie Waterland

Eerste stakingsacties voor nieuwe cao OV waarschijnlijk in juni

Vervoerders kunnen hoogstwaarschijnlijk in juni de eerste stakingsacties in het streekvervoer verwachten, waarmee vakbond FNV de werkgevers wil dwingen om een beter bod voor de nieuwe cao OV te doen. Dit zegt FNV-bestuurder Paula Verhoef. De vakbond peilt de hele week nog de bereidheid van leden om te gaan staken, maar volgens Verhoef lijkt het overgrote deel van de leden het bod van de werkgevers onvoldoende te vinden en zijn de leden bereid om actie te gaan voeren.

Vorige week bleek dat de vakbonden en werkgevers zelfs in de zevende onderhandelingsronde geen definitief akkoord konden sluiten over de nieuwe cao. Wel legden de werkgevers een bod op tafel voor een tijdelijke cao die tot 31 december 2016 zou gelden, maar dit bod werd binnen een dag door de sectorraad van de FNV afgewezen en ook de leden lijken niet bereid om de voorstellen van de werkgevers te accepteren.

Actievergaderingen

Het is overigens nog niet helemaal zeker dat de FNV in juni gaat staken. De FNV roept haar leden daartoe wel op, maar voordat acties mogelijk zijn moet minimaal 75 procent van de leden tijdens een vergadering voor acties stemmen. Om dit te peilen houdt de vakbond de komende week nog in heel Nederland vergaderingen.

Wanneer voldoende leden voor de stakingen stemmen, wordt er eerst een ultimatum opgesteld en naar de vervoerders gestuurd. Zij krijgen dan nog kans om te reageren en kunnen eventuele acties nog voorkomen. Het bod van de werkgevers betrof een loonsverbetering van 1,75 procent vanaf 1 juli en een ABP-premieverlaging die vanaf 1/1/2016 aan de werknemers betaald wordt. Dit bod is volgens de vakbond onacceptabel, omdat de werknemers hierdoor enkele honderden euro’s minder krijgen in 2016 dan de vakbond eist.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Eerste stakingsacties voor nieuwe cao OV waarschijnlijk in juni | OVPro.nl
EBS, busvervoerder, concessie Waterland

Eerste stakingsacties voor nieuwe cao OV waarschijnlijk in juni

Vervoerders kunnen hoogstwaarschijnlijk in juni de eerste stakingsacties in het streekvervoer verwachten, waarmee vakbond FNV de werkgevers wil dwingen om een beter bod voor de nieuwe cao OV te doen. Dit zegt FNV-bestuurder Paula Verhoef. De vakbond peilt de hele week nog de bereidheid van leden om te gaan staken, maar volgens Verhoef lijkt het overgrote deel van de leden het bod van de werkgevers onvoldoende te vinden en zijn de leden bereid om actie te gaan voeren.

Vorige week bleek dat de vakbonden en werkgevers zelfs in de zevende onderhandelingsronde geen definitief akkoord konden sluiten over de nieuwe cao. Wel legden de werkgevers een bod op tafel voor een tijdelijke cao die tot 31 december 2016 zou gelden, maar dit bod werd binnen een dag door de sectorraad van de FNV afgewezen en ook de leden lijken niet bereid om de voorstellen van de werkgevers te accepteren.

Actievergaderingen

Het is overigens nog niet helemaal zeker dat de FNV in juni gaat staken. De FNV roept haar leden daartoe wel op, maar voordat acties mogelijk zijn moet minimaal 75 procent van de leden tijdens een vergadering voor acties stemmen. Om dit te peilen houdt de vakbond de komende week nog in heel Nederland vergaderingen.

Wanneer voldoende leden voor de stakingen stemmen, wordt er eerst een ultimatum opgesteld en naar de vervoerders gestuurd. Zij krijgen dan nog kans om te reageren en kunnen eventuele acties nog voorkomen. Het bod van de werkgevers betrof een loonsverbetering van 1,75 procent vanaf 1 juli en een ABP-premieverlaging die vanaf 1/1/2016 aan de werknemers betaald wordt. Dit bod is volgens de vakbond onacceptabel, omdat de werknemers hierdoor enkele honderden euro’s minder krijgen in 2016 dan de vakbond eist.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.