NS, trein

Jaar gevangenisstraf en tbs voor mishandeling conductrice

De man die in maart vorig jaar een hoofdconductrice op station Hoofddorp mishandelde, is in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar en tbs met dwangverpleging. De man was eerder ook al veroordeeld tot deze straf, maar hij tekende hiertegen hoger beroep aan. Het hof heeft hem echter dezelfde straf opgelegd. 

In hoger beroep droeg de verdachte als verdediging aan dat hij niet verantwoordelijk was voor de ernstige mishandeling. Niet hij, maar een andere persoon die ook op het perron aanwezig was, zou het slachtoffer hebben mishandeld. Hoewel er geen getuigen of camerabeelden zijn van de mishandeling, oordeelde het hof dat dit scenario geen enkele schijn van aannemelijkheid had.

Fracturen

Door de mishandeling liep de hoofdconductrice ernstige fracturen in het gezicht en een verbrijzelde oogkas op. Ook zit ze in een rolstoel. In hoger beroep bleek bovendien dat ze nog steeds last heeft van deze mishandeling en dat ze waarschijnlijk nooit volledig zal herstellen. Gelet op de ernst van deze mishandeling en de grote maatschappelijke impact, vond het hof dat één jaar gevangenisstraf en gedwongen tbs een passende straf was.

Tevens oordeelde het hof dat tbs met dwangverpleging nodig was omdat er sprake zou zijn van een ziekelijke stoornis van de verdachte en het hof achtte de kans op herhaling hoog. Bovendien weigerde de verdachte de behandeling, waardoor hij hiertoe wel gedwongen moet worden.

Lees ook: Een jaar cel en tbs na mishandeling ns-conductrice

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.