Arriva, trein, Groningen

Veel Arriva-treinen uitgevallen in Groningen door staking VVMC

Tientallen Arriva-treinen zijn op dinsdagochtend in Groningen uitgevallen door een staking van de vakbond VVMC en zijn leden. Verschillende machinisten en conducteurs legden het werk neer, omdat zij het niet eens zijn met het eindbod dat de werkgevers hebben gedaan voor de nieuwe cao Multimodaal Openbaar Vervoer. VVMC wil dat het bod meer gaat lijken op de cao die geldt voor machinisten en conducteurs bij NS. 

Arriva en Syntus hebben ruim een maand geleden een definitief akkoord over de cao gesloten met FNV en CNV. Die cao geldt zowel voor treinpersoneel als voor buschauffeurs. Daarmee is het eindbod voor machinisten en conducteurs veel soberder dan de cao voor NS-personeel en de VVMC wil dat de werkgevers stappen te zetten in de richting van die NS-cao.

Staking

De staking vond plaats op het Centraal Station in Groningen en duurde van 04:30 tot 09:00 uur. Dit leidde er toe dat er verschillende treinen niet reden. Vanuit Groningen rijden treinen van Arriva naar Leeuwarden, Roodeschool, Delfzijl en Bad Nieuweschans. Overigens vielen niet alle treinen vanuit Groningen vanochtend uit, omdat alleen de leden van vakbond VVMC hadden besloten het werk neer te leggen.

De VVMC heeft al gedreigd met extra stakingen als Arriva de vakbond niet tegemoet komt. Die acties kunnen dan worden uitgebreid naar de Achterhoek en wellicht aan het einde van dit jaar in Limburg, als Arriva hier de concessie overneemt. Arriva zette in Groningen extra bussen in om de uitgevallen treinen te kunnen opvangen.

Toch hadden er veel reizigers last van de staking. Deze week zijn de scholen weer begonnen. De VVMC vond echter dat ze geen andere keuze had. “Helaas constateren wij al maanden dat Arriva en Syntus de VVMC op geen enkele wijze tegemoet wil komen”, aldus vakbondsleider Wim Eilert. “Dit betreuren wij ten zeerste.” De vakbond zegt Arriva bewust op tijd op de hoogte te hebben gesteld van de staking, zodat de vervoerder voldoende tijd had om maatregelen te treffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Veel Arriva-treinen uitgevallen in Groningen door staking VVMC”

Loek van der Heide|30.08.16|13:47

Graag zou ik de VVMC willen vragen mee te werken aan een liftcentrale
vanuit Station Leeuwarden-/-Groningen om toch de publieke opinie op haar hand te houden van de enige die de VVMC nu treffen is het OV-afhankelijke publiek
dat op tijd op werk en andere afspraken in Groningen/Leeuwarden moet zien te geraken. Kan de VVMC dit conflict met Arriva niet via de rechter uitvechten?

kees boer|30.08.16|15:32

Is of was deze staking wel aangekondigd ? Ik dacht dat er een richtlijn bestaat dat deze minimaal een aantal dagen van te voren moet worden aangemeld.

Wisse van der Velde|30.08.16|22:34

Wat de VVMC hier doet is niet goed voor het NS personeel andere vervoerders zullen nooit de NS CAO overnemen.
Dit noemt men marktwerking.
De VVMC kan beter actie voeren bij de NS om de uitverkoop van deze organisatie tegen te gaan.
Al het NS personeel zal anders ook onder Multi modaal gaan vallen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.