ICE, Deutsche Bahn

Deutsche Bahn wil dat OV-personeel pepperspray meeneemt

ICE, Deutsche Bahn

De Duitse vervoerder Deutsche Bahn overweegt medewerkers pepperspray mee te geven, waakhonden in te zetten en wil zijn OV-personeel extra veiligheidstrainingen geven. Dit zijn enkele maatregelen die volgens de vervoerder nodig zijn in strijd tegen het hoge aantal geweldsincidenten op het spoor. In het eerste half jaar van 2016 werden al 1100 medewerkers geconfronteerd met agressie en dat is een stijging van 28 procent in vergelijking met een jaar eerder. 

Vanwege de flinke stijging van het aantal geweldsincidenten, ziet de vervoerder geen andere mogelijkheid dan de maatregelen op het gebied van veiligheid flink te verhogen. Dit meldden verschillende Duitse media. De inzet van pepperspray en wellicht zelfs wapenstokken is overigens een laatste redmiddel.

Maatregelen

DB is in ieder geval van plan om de medewerkers betere communicatiemiddelen mee te geven, zodat het gemakkelijker wordt om incidenten te melden en de vervoerder onderzoekt de mogelijkheden met bodycams. Ook krijgen de medewerkers die veel te maken hebben met klanten extra trainingen, waarin ze leren om een situatie te de-escaleren en zichzelf te beschermen. In die trainingen spelen fitness, uithoudingsvermogen en zelfs martial arts een grote rol.

Eerder werd al bekend dat DB enkele honderden extra beveiligers wil aannemen. Nu heeft de spoorvervoerder 3700 mensen in dienst die zich bezighouden met veiligheid. Ongeveer 500 nieuwe medewerkers moeten in groepjes van 3 tot 5 personen de stations en treinen gaan controleren en zij kunnen waakhonden meenemen. “Honden zorgen ervoor dat je meer autoriteit hebt, zelfs met moeilijke klanten”, aldus het hoofd van beveiliging bij DB, Hans-Hilmar Rischke.

Nederland

Ook in Nederland wordt al langer gepraat over extra maatregelen voor een betere veiligheid. Meer bewapening is echter tot nog toe altijd afgewezen door zowel de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, als door de verschillende vervoerders. De verwachting hier is dat pepperspray en wapenstokken met name in kleine ruimtes juist averechts werken. In Nederland hopen de vervoerders meer geld voor sociale veiligheid te krijgen van de overheid en ze willen beter samenwerken.

Vorige week riep een Tweede Kamerlid van D66 de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de minister van VenJ nog op om één universeel systeem in te stellen waarin alle incidenten anoniem kunnen worden gemeld. Hierin kunnen alle vervoerders en de politie zien wat voor incidenten er hebben plaatsgevonden en op welke plek. Enkele streekvervoerders in het noorden van Nederland gebruiken dit systeem al, waardoor het gemakkelijker wordt om een integrale aanpak te ontwikkelen voor een betere sociale veiligheid.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Deutsche Bahn wil dat OV-personeel pepperspray meeneemt | OVPro.nl