Beveiliger, NS, OV, sociale veiligheid

Week van Respect dit jaar in teken van geweld in het OV

De landelijke Week van Respect staat dit jaar in het teken van geweld tegen OV-personeel. De organisator StichtingR hoopt hiermee het geweld tegen OV-personeel verder onder de aandacht te brengen van de maatschappij en de Nederlandse samenleving zover te krijgen om geweld tegen deze medewerkers af te keuren. “OV-personeel heeft onze steun nodig, ze verdienen het. Tenslotte brengen zij ons dagelijks veilig naar onze bestemming”, aldus StichtingR. 

Deze week is geinitieerd door StichtingR in samenwerking met de vakbond VVMC, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de NS, Connexxion, Arriva, Veolia en U-OV. “Mensen kunnen een bijdrage leveren door te laten zien dat je geweld tegen mensen die zelf maar één doel hebben – ons veilig en prettig vervoeren – afkeurt”, aldus mede-initiatiefnemer Petra de Beij.

Selfie

De stichting heeft dit jaar geweld tegen het OV uitgekozen, omdat agressie in het openbaar vervoer nog steeds dagelijks voorkomt. Wel is er sprake van een daling in het aantal incidenten, onder meer door de vele maatregelen die er door de vervoerders en overheden zijn genomen. Dat is echter nog niet genoeg. Mede-initiatiefnemer van StichtingR, Petra de Beij: “Het is zaak deze dalende trend vast te houden want nog steeds zijn er dagelijks meerdere incidenten in het OV. We moeten dus allemaal laten zien dat we geweld afkeuren tegen mensen die in het OV werken.”

Dit jaar kunnen mensen hun steun betuigen door een selfie te plaatsen op social media waarin ze het stopteken maakten in combinatie met de hashtag #ikspoorwel. Deze actie werd in februari gestart door de twee radio-dj’s Mattie & Wietze. Ook de twee bewindsvrouwen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Dijksma, plaatsen daarvoor een selfie op Twitter.

Voorlichting

Verder wordt er met ingang van de week op 14 oktober een week lang op verschillende plekken in Nederland, waaronder op scholen, voorlichting gegeven over het werk van treinpersoneel en medewerkers op stations. Zo hopen de organisatoren om op een een positieve en indringende manier aandacht te vragen en respect te creëren voor mensen die in het OV werken. De voorlichting wordt gegeven door Luisteris, het voorlichtingsprogramma van NS-personeel. “Zij kunnen zelf als geen ander uitleggen wat het betekent als mensen geen respect hebben voor hun persoon of hun werk.”busvisionbanner-1

Er zijn al veel maatregelen genomen voor een betere veiligheid in het OV, maar er is nog veel meer mogelijk. Benieuwd naar de opties? Registreer je nu voor BusVision 2016 en bezoek de workshop van FNV hierover. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.