Machinist, NS

Uitspraak rechter: staking VVMC mag niet doorgaan

De rechter in Breda heeft geoordeeld dat de geplande staking van vakbond VVMC op vrijdag niet door mag gaan. NS en Rover stapten samen naar de rechtbank in Breda, omdat NS wilde dat een rechter zou toetsen of de voorgenomen staking van de machinisten en conducteurs op vrijdag wel voldeed aan het stakingsrecht. De spoorvervoerder vindt de staking namelijk disproportioneel. De vakbond had deze week medewerkers opgeroepen om het werk op vrijdag neer te leggen, als protest tegen de ‘vaste trajecten’ die het NS-personeel moet afleggen in de nieuwe dienstroosters.

De rechter in Breda boog zich donderdagmiddag over de vraag of de staking wel door mag gaan. Eigenlijk zouden machinisten en hoofdconducteurs van de standplaatsen Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp vrijdagochtend tot 11.00 het werk neerleggen. De rechter vindt het veiligheidsrisico te groot. Op 6 januari mag het werk wel neergelegd worden.

Reizigersorganisatie Rover vindt het onbegrijpelijk dat de vakbond heeft besloten om de dag voor kerstmis te staken. “Deze acties zullen voor veel reizigers leiden tot uitgevallen treinen en urenlang wachten op koude stations”, stelt Rover-voorzitter Arriën Kruyt. “Rover komt op voor de honderdduizenden reizigers die last zullen ondervinden van deze acties. Daarom vragen we net als NS aan de rechter in Breda om de acties te verbieden.”

Verbeteringen

NS was van mening dat door deze staking teveel hinder veroorzaakt zou worden. De vervoerder erkent dat medewerkers momenteel niet tevreden zijn over de dienstroosters, maar vindt de staking te voorbarig en niet in verhouding met het feit dat NS nog steeds bezig is met het aanbrengen van verbeteringen in de roosters. Daarom wil de spoorvervoerder dat een rechter de aangekondigde staking toetst aan het stakingsrecht.

De staking van de machinisten volgt op een ultimatieve brief die de VVMC op 8 december naar de directie van NS Reizigers stuurde. De vakbond waarschuwde de NS in die brief voor acties wanneer de directie niet voor 18 december zou reageren en die deadline zou NS niet hebben gehaald. De spoorvervoerder vindt dit echter onterecht. “NS is hard aan het werk om voor meer variatie te zorgen. Hier zijn wij over in gesprek met onze collega’s, de medezeggenschap en de vakbonden.” Ook zou de vervoerder de vakbond voor overleg hebben uitgenodigd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.