Qbuzz vervoersbedrijf. Foto: Archief OVPro.nl

Qbuzz kort salaris van stakende chauffeurs in Emmen

Qbuzz vervoersbedrijf. Foto: Archief OVPro.nl

De chauffeurs in Emmen die vorige week hun werk tijdelijk neerlegden, worden door vervoerder Qbuzz gekort op hun salaris. Dat heeft de directie in een brief aan de werknemers medegedeeld. Ongeveer 45 buschauffeurs legden het werk neer als protest tegen de nieuwe plannen voor het busvervoer in Emmen en een mogelijke uitkleding van het openbaar vervoer hier.

Omdat de chauffeurs ongeveer vier uur lang hun werk neerlegden, gaat Qbuzz die uren niet uitbetalen. Voor de vervoerder kwam de staking als een verrassing, omdat de actie niet was aangekondigd. Tegenover RTV Drenthe stelde de vervoerder dinsdag bovendien dat ook de vakbond deze staking niet ondersteunde. Maar al enkele dagen voorafgaand aan de actie waarschuwde een bestuurder van FNV de vervoerder al voor mogelijke stakingen.

Vertrouwen

Hoewel het Qbuzz is toegestaan om het salaris in te houden van chauffeurs, bekritiseert vakbond FNV dit besluit nu ook. Volgens de FNV doet Qbuzz juist het tegenovergestelde van wat de vervoerder zou moeten doen, namelijk het vertrouwen terugwinnen. Nu is Qbuzz juist op zoek naar zondebokken.

Vorige week maandag vergaderde een lokale vestigingscommissie met het bestuur van Qbuzz en juist tijdens die periode legden tientallen chauffeurs het werk neer. De chauffeurs vrezen namelijk voor werkverdringing in Emmen, onder meer door de vervanging van normale bussen door vrijwilligers op taxi’s en de overname van stadslijnen door de snelle, rechtstreekse Qliners. Meteen na de staking werd door reizigers geklaagd dat ze compensatie wilden voor de vertraging.

Voorlopig is het niet uitbetalen van loon de enige maatregel die Qbuzz neemt. Wel verricht de vervoerder nog onderzoek naar de betrokkenheid van andere werknemers, waaronder leden van de medezeggenschapsraad. Later zal de vervoerder besluiten of hij ook hiertegen actie onderneemt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Qbuzz kort salaris van stakende chauffeurs in Emmen”

Marijke Sannes|14.03.17|18:13

Het mag duidelijk zijn dat als er bij het betreffende bedrijf niet gewerkt wordt en de stakers niet gedwongen het werk hebben moeten neerleggen omdat anderen dit onmogelijk maakten zij niet betaald krijgen. Het is simpel. Er is voor het bedrijf niet gewerkt dus geen salaris. En let op! ik ben gewoon een buschauffeur. Stakingen dienen goed geregeld te zijn zodat duidelijk is dat het ook kan en wie er achter staan.

kees boer|16.03.17|17:17

kan ik ?

kees boer|16.03.17|17:18

Vervolg : Erg kortzichtige maatregel kan de vakbond er niet voor op de bres komen ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.