Flexity, supertram, De Lijn, Bombardier, InnoTrans 2014

De Lijn versoepelt eisen voor buschauffeurs

De Vlaamse vervoerder gaat het wervingsproces voor buschauffeurs en trambestuurders aanpassen, omdat de eisen nu te scherp zijn. Een van de maatregelen is het schrappen van de verplichte taal- en rekenproef. Net als de meeste vervoerders in Nederland, worstelt ook de Lijn met het krijgen van voldoende personeel. De Lijn heeft in Antwerpen enkele honderden nieuwe buschauffeurs en trambestuurders nodig.

Dit meldt de Gazet van Antwerpen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zou hebben besloten om de test te schrappen, omdat dit niet langer relevant is voor het beroep buschauffeur. Hij reageert daarmee op een vraag van parlementslid Annick de Ridder van de N-VA. De Ridder merkte in mei op dat door de strenge eisen enorm veel mogelijke kandidaten afvielen.

Medische eisen

De taalkennis van de mogelijke chauffeurs wordt overigens nog wel degelijk getest, maar louter tijdens een sollicitatiegesprek. Verder zijn de strenge medische eisen wat versoepeld, want tot nog toe mochten kandidaten bijvoorbeeld geen bril dragen en niet zwaarlijvig zijn. Nu betekent dit geen definitieve afwijzing meer. Om het selectieproces bovendien gemakkelijker te maken, kunnen geïnteresseerden al online een test uitvoeren.

Pogingen van De Lijn om meer mensen te werven, hebben al wat effect gehad. Het aantal mogelijke kandidaten lag in januari van dit jaar hoger dan in 2016, maar het is nog steeds niet voldoende. Van het aantal busvacatures is ongeveer eenderde nu vervuld. Bij trambestuurders zijn er nog minder vacatures ingevuld, namelijk slechts 32 van de 113. De vervoerder erkende in mei dat het werven van voldoende nieuw personeel een flinke uitdaging was.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.