Conducteur, trein, NS, perron

Loonstijging van 5,8 procent voor NS-medewerkers

Na 24 uur lang onderhandelen, zijn NS en de vakbonden het eens geworden over een nieuwe cao voor de medewerkers van de Nederlandse spoorvervoerder. De circa 16.000 werknemers van NS krijgen in drie stappen 5,8 procent meer loon en een werkzekerheidsgarantie die loopt tot 1 april 2020. De nieuwe cao loopt van 1 oktober 2017 tot 1 april 2020.

Medewerkers in onregelmatige dienst krijgen bovendien een extra 9,8 procent over de onregelmatige uren en er zijn afspraken gemaakt over de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Medewerkers kunnen zelf vanaf vijf jaar voor hun AOW-leeftijd kiezen om 78 procent (28 uur) te gaan werken, tegen 89 procent salaris en met 100 procent pensioenopbouw.

Gezond aan het werk

“Een cao met plussen en minnen, met perspectief voor werknemers om op een gezonde manier bij NS aan het werk te blijven”, stelt Evert Jan van de Mheen, onderhandelaar bij CNV Vakmensen. Tijdens deze onderhandelingen was een goede CAO erg belangrijk. “De oplopende AOW-leeftijd is echt een issue voor veel werknemers. Niet alleen bij NS trouwens. Wij willen dat werknemers op een gezonde manier en met plezier hun werk kunnen blijven doen, ook als het einde van de loopbaan in zicht komt. Daarvoor hebben we nu, naast de afspraken die we al hadden, een goede regeling getroffen.”

Vakbond FNV is tevreden met het nu behaalde resultaat. “De bestaande regelingen hebben we weten te behouden en daar is deze nieuwe regeling bijgekomen”, aldus Henri Janssen. “Die is voor de oudere werknemer aanzienlijk gunstiger dan wat er al was. En last but not least betekent dit dat er binnen NS weer meer ruimte is om jongere werknemers in dienst te nemen.”

Gedwongen ontslagen

Ook is het de ambitie dat in ieder geval tot 1 april 2020 gedwongen ontslagen worden voorkomen. Als er toch sprake is van collectief ontslag, geldt een sociaal plan met een drie maal hogere ontslagvergoeding dan wat wettelijk geldt. Voor NS blijft het uitgangspunt van-werk-naar-werk. Janssen: “Er ligt nu een goede loonsverhoging en de werkgelegenheidsgarantie voor de komende jaren is een mooi resultaat.”

Werknemers bij NS krijgen voor het eerst ook de beschikking over een eigen scholingsbudget. Het gaat om in totaal 750 euro voor een periode van drie jaar. Het resultaat wordt nu voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Als zij hiermee instemmen, worden de afspraken definitief.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Loonstijging van 5,8 procent voor NS-medewerkers”

sinaasappel|03.11.17|12:36

Kijk ov-bedrijven, zo kan het dus ook.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Loonstijging van 5,8 procent voor NS-medewerkers | OVPro.nl
Conducteur, trein, NS, perron

Loonstijging van 5,8 procent voor NS-medewerkers

Na 24 uur lang onderhandelen, zijn NS en de vakbonden het eens geworden over een nieuwe cao voor de medewerkers van de Nederlandse spoorvervoerder. De circa 16.000 werknemers van NS krijgen in drie stappen 5,8 procent meer loon en een werkzekerheidsgarantie die loopt tot 1 april 2020. De nieuwe cao loopt van 1 oktober 2017 tot 1 april 2020.

Medewerkers in onregelmatige dienst krijgen bovendien een extra 9,8 procent over de onregelmatige uren en er zijn afspraken gemaakt over de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Medewerkers kunnen zelf vanaf vijf jaar voor hun AOW-leeftijd kiezen om 78 procent (28 uur) te gaan werken, tegen 89 procent salaris en met 100 procent pensioenopbouw.

Gezond aan het werk

“Een cao met plussen en minnen, met perspectief voor werknemers om op een gezonde manier bij NS aan het werk te blijven”, stelt Evert Jan van de Mheen, onderhandelaar bij CNV Vakmensen. Tijdens deze onderhandelingen was een goede CAO erg belangrijk. “De oplopende AOW-leeftijd is echt een issue voor veel werknemers. Niet alleen bij NS trouwens. Wij willen dat werknemers op een gezonde manier en met plezier hun werk kunnen blijven doen, ook als het einde van de loopbaan in zicht komt. Daarvoor hebben we nu, naast de afspraken die we al hadden, een goede regeling getroffen.”

Vakbond FNV is tevreden met het nu behaalde resultaat. “De bestaande regelingen hebben we weten te behouden en daar is deze nieuwe regeling bijgekomen”, aldus Henri Janssen. “Die is voor de oudere werknemer aanzienlijk gunstiger dan wat er al was. En last but not least betekent dit dat er binnen NS weer meer ruimte is om jongere werknemers in dienst te nemen.”

Gedwongen ontslagen

Ook is het de ambitie dat in ieder geval tot 1 april 2020 gedwongen ontslagen worden voorkomen. Als er toch sprake is van collectief ontslag, geldt een sociaal plan met een drie maal hogere ontslagvergoeding dan wat wettelijk geldt. Voor NS blijft het uitgangspunt van-werk-naar-werk. Janssen: “Er ligt nu een goede loonsverhoging en de werkgelegenheidsgarantie voor de komende jaren is een mooi resultaat.”

Werknemers bij NS krijgen voor het eerst ook de beschikking over een eigen scholingsbudget. Het gaat om in totaal 750 euro voor een periode van drie jaar. Het resultaat wordt nu voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Als zij hiermee instemmen, worden de afspraken definitief.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Loonstijging van 5,8 procent voor NS-medewerkers”

sinaasappel|03.11.17|12:36

Kijk ov-bedrijven, zo kan het dus ook.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.