Arriva, bus, Breda

Voorstel voor cao OV door leden vakbond afgewezen

Arriva, bus, Breda

De leden van vakbonden CNV en FNV hebben het bod voor de cao OV afgewezen, waarin de werkgevers een loonsverhoging van 8,3 procent en minder werkdruk beloofden. De vakbondsleden zijn niet tevreden over de manier waarop de loonsverhoging is opgebouwd en willen nog duidelijkere afspraken rondom de werkdruk. Eerder deze week werd het onderhandelingsresultaat voor de cao Multimodaal Vervoer ook al geweigerd.

De onderhandelingen voor de nieuwe cao in het streekvervoer verliepen stroef en leidden zelfs tot een staking, waarbij er nauwelijks bussen reden in het overgrote deel van Nederland. Dit kwam omdat de werkgevers in eerste instantie een loonsverhoging aanboden van 2 procent en geen concrete afspraken wilden maken over de vermindering van de werkdruk.

Loonsverhoging en werkdruk

Na deze staking konden de onderhandelaars met elkaar wel een resultaat bereiken, maar leden kregen nog de kans om dit onderhandelingsresultaat hierna af te wijzen. Volgens CNV steunen veel leden het cao-resultaat, maar is er toch een kleine meerderheid die het onderhandelingsresultaat afwijst. Zij vragen om een andere verdeling van de loonsverhoging, dan loonsverhogingen die twee keer op 1 oktober van een kalenderjaar ingaan.

Bovendien blijft de werkdruk een probleem, omdat de nu gemaakte afspraken nog niet concreet genoeg zijn. Chauffeurs vrezen dat de werkgevers op basis hiervan teveel mogelijkheden hebben om de afspraken niet na te komen. “Het wantrouwen richting werkgevers zit diep bij de mensen’, legt Paula Verhoef uit, bestuurder bij FNV Streekvervoer. “Buschauffeurs willen echt keiharde garanties dat het vanaf nu anders wordt, dat de werkdrukafspraken écht leiden tot betere omstandigheden voor hen en voor de passagiers.”

Lokale medezeggenschap

In het akkoord is afgesproken dat de lokale medezeggenschap verantwoordelijk is voor het uitwerken van een aantal afspraken. De vakbondsleden brengen hier echter tegenin dat die lokale medezeggenschap overal anders is ingevuld. Om strijd over de interpretatie te voorkomen, willen werknemers duidelijke, landelijke afspraken. “Het lokale management in de stallingen en vestigingen probeert de regels van de cao op te rekken of te omzeilen om een zo goedkoop mogelijke dienstregeling te maken.”

“Je weet gewoon dat het niet goed gaat als er afspraken met het middenmanagement en de lokale medezeggenschap moeten worden gemaakt’, was de reactie die de vakbond kreeg van chauffeurs. Alleen als roostertechnische zaken in de cao geregeld worden, gelden bij alle bedrijven dezelfde regels en kan er niet langer over gediscussieerd worden.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Voorstel voor cao OV door leden vakbond afgewezen”

“afspraken met het middenmanagement en de lokale medezeggenschap”

KUL!

Kennelijk leeft er wantrouwen in de eigen collega’s die, democratisch gekozen, locaal overleg doen, een advies aan de OR geven, dat door de OR aan wet- en regelgeving getoetst wordt en waarop de OR een standpunt inneemt. Dit is een probleem op zich. Medezeggenschap is wat anders als een CAO. Je kan niet alles in beton gieten, locaal verschilt het nogal eens en maatwerk is belangrijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Voorstel voor cao OV door leden vakbond afgewezen | OVPro.nl
Arriva, bus, Breda

Voorstel voor cao OV door leden vakbond afgewezen

De leden van vakbonden CNV en FNV hebben het bod voor de cao OV afgewezen, waarin de werkgevers een loonsverhoging van 8,3 procent en minder werkdruk beloofden. De vakbondsleden zijn niet tevreden over de manier waarop de loonsverhoging is opgebouwd en willen nog duidelijkere afspraken rondom de werkdruk. Eerder deze week werd het onderhandelingsresultaat voor de cao Multimodaal Vervoer ook al geweigerd.

De onderhandelingen voor de nieuwe cao in het streekvervoer verliepen stroef en leidden zelfs tot een staking, waarbij er nauwelijks bussen reden in het overgrote deel van Nederland. Dit kwam omdat de werkgevers in eerste instantie een loonsverhoging aanboden van 2 procent en geen concrete afspraken wilden maken over de vermindering van de werkdruk.

Loonsverhoging en werkdruk

Na deze staking konden de onderhandelaars met elkaar wel een resultaat bereiken, maar leden kregen nog de kans om dit onderhandelingsresultaat hierna af te wijzen. Volgens CNV steunen veel leden het cao-resultaat, maar is er toch een kleine meerderheid die het onderhandelingsresultaat afwijst. Zij vragen om een andere verdeling van de loonsverhoging, dan loonsverhogingen die twee keer op 1 oktober van een kalenderjaar ingaan.

Bovendien blijft de werkdruk een probleem, omdat de nu gemaakte afspraken nog niet concreet genoeg zijn. Chauffeurs vrezen dat de werkgevers op basis hiervan teveel mogelijkheden hebben om de afspraken niet na te komen. “Het wantrouwen richting werkgevers zit diep bij de mensen’, legt Paula Verhoef uit, bestuurder bij FNV Streekvervoer. “Buschauffeurs willen echt keiharde garanties dat het vanaf nu anders wordt, dat de werkdrukafspraken écht leiden tot betere omstandigheden voor hen en voor de passagiers.”

Lokale medezeggenschap

In het akkoord is afgesproken dat de lokale medezeggenschap verantwoordelijk is voor het uitwerken van een aantal afspraken. De vakbondsleden brengen hier echter tegenin dat die lokale medezeggenschap overal anders is ingevuld. Om strijd over de interpretatie te voorkomen, willen werknemers duidelijke, landelijke afspraken. “Het lokale management in de stallingen en vestigingen probeert de regels van de cao op te rekken of te omzeilen om een zo goedkoop mogelijke dienstregeling te maken.”

“Je weet gewoon dat het niet goed gaat als er afspraken met het middenmanagement en de lokale medezeggenschap moeten worden gemaakt’, was de reactie die de vakbond kreeg van chauffeurs. Alleen als roostertechnische zaken in de cao geregeld worden, gelden bij alle bedrijven dezelfde regels en kan er niet langer over gediscussieerd worden.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Voorstel voor cao OV door leden vakbond afgewezen”

“afspraken met het middenmanagement en de lokale medezeggenschap”

KUL!

Kennelijk leeft er wantrouwen in de eigen collega’s die, democratisch gekozen, locaal overleg doen, een advies aan de OR geven, dat door de OR aan wet- en regelgeving getoetst wordt en waarop de OR een standpunt inneemt. Dit is een probleem op zich. Medezeggenschap is wat anders als een CAO. Je kan niet alles in beton gieten, locaal verschilt het nogal eens en maatwerk is belangrijk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.