Veiligheid & Service Medewerkers op Arnhem (foto: NS)

Moties voor gelijke arbeidsvoorwaarden op spoor verworpen

De Tweede Kamer heeft dinsdag enkele moties verworpen waarin werd gepleit om de cao met de beste arbeidsvoorwaarden te laten gelden voor al het spoorpersoneel. Het personeel in regionale spoorconcessies werkt nu vaak tegen andere arbeidsvoorwaarden dan het NS-personeel. Dat zorgt voor een ongelijk speelveld, is het bezwaar.

Tweede Kamerleden Gijs van Dijk van de PvdA en Suzanne Kröger van GroenLinks dienden allebei een motie in. Cem Laçin van de SP plaatste zijn handtekening onder beide moties en de motie van Kröger werd ondertekend door Zihni Özdil, ook van GroenLinks.

Arbeidsvoorwaarden

De moties volgen een pleidooi van vakbond FNV Spoor voor vaste arbeidsvoorwaarden en veiligheidseisen op het spoor. Zolang hier geen eenduidige lijn in getrokken wordt, kunnen regionale vervoerders namelijk op deze twee onderdelen concurreren met NS. Van Dijk vindt daarom dat gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden een essentieel element dienen te zijn in elke aanbesteding, waarbij de hoogst gehanteerde arbeidsvoorwaarden leidend moeten zijn.

Dat zouden de arbeidsvoorwaarden voor het NS-personeel zijn. Naar verluidt hanteren regionale spoorvervoerders tot wel 15 procent lagere arbeidsvoorwaarden. “Gelijk werk verdient gelijk loon en een aanbesteding van een OV-concessie mag niet ten koste gaan van het personeel”, meent Kröger. De andere partijen waren het hier echter niet mee eens; de moties kregen niet genoeg steun om te worden aangenomen.

Veiligheid

Naast de moties voor gelijke arbeidsvoorwaarden, vroeg Kamerlid Laçin van de SP om betere afspraken op het gebied van veiligheid op het spoor. Hij constateerde dat regionale vervoerders minder Veiligheid & Servicemedewerkers inzetten op stations en in de treinen in vergelijking met NS. Medewerkers van NS moeten daarom soms bijspringen bij hun concurrenten. Hij verzocht de regering om alle concessieverleners te stimuleren de veiligheidseisen voor NS ook te stellen aan alle regionale vervoerders. Ook die motie is echter verworpen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.