Veiligheid & Service Medewerkers op Arnhem (foto: NS)

Spoorvakbond bezorgd over kwaliteit BOA-opleiding

Foto NS

De spoorvakbond VVMC luidt de noodklok over de opleiding voor NS-medewerkers tot buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). De vakbond heeft signalen ontvangen dat er steeds vaker vraagtekens worden gezet bij de manier van lesgeven en de opzet van de opleiding. Zo is de studiebelasting erg hoog en mag de docent niet echt lesgeven. “Wij ervaren dit alles als een enorme kaalslag in de kwaliteit van de opleiding”, aldus de vakbond. 

Een van de kritiekpunten betreft de docent bij deze opleiding. De vakbond meent dat er niet langer een docent bij de opleiding betrokken is, maar alleen een leerbegeleider die geen les mag geven. Die begeleider heeft louter de taak om te toesten of de hoofdconducteur zich thuis wel voldoende heeft voorbereidt.

Examen

Bovendien maakt de vakbond zich zorgen om de hoge studielast, nu er slechts vijf lesdagen zijn ingepland voor het gehele theoretische deel en komen er signalen dat de vraagstelling in het examen slecht aansluit bij de zelfstudie. Over problemen met het digitale combibon-examen en de examenlocaties is al eerder aan de bel getrokken, maar die lijken nog steeds niet te zijn opgelost.

De problemen met de opleiding tot BOA moeten snel opgelost worden, omdat het grote gevolgen kan hebben als een hoofdconducteur na twee herkansingen nog steeds niet geslaagd is voor de opleiding. Volgens de vakbond kan dit er namelijk toe leiden dat een hoofdconducteur die functie niet meer kan uitoefenen. Dit tot grote verbazing van de vakbond, omdat het lastig is om een andere passende functie te vinden binnen de NS.

Problemen aankaarten

VVMC wil dat de directie actie onderneemt om de opleiding en het examen voor de BOA-opleiding te verbeteren. “Het mag duidelijk zijn dat dit ons doet besluiten om de BOA-opleiding en het examen nog eens stevig bij de directie aan te kaarten. We verwachten dan ook dat de directie heldere en duidelijke stappen zet in het lopende overleg met de Ondernemingsraad van NS Reizigers.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorvakbond bezorgd over kwaliteit BOA-opleiding | OVPro.nl
Veiligheid & Service Medewerkers op Arnhem (foto: NS)

Spoorvakbond bezorgd over kwaliteit BOA-opleiding

Foto NS

De spoorvakbond VVMC luidt de noodklok over de opleiding voor NS-medewerkers tot buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). De vakbond heeft signalen ontvangen dat er steeds vaker vraagtekens worden gezet bij de manier van lesgeven en de opzet van de opleiding. Zo is de studiebelasting erg hoog en mag de docent niet echt lesgeven. “Wij ervaren dit alles als een enorme kaalslag in de kwaliteit van de opleiding”, aldus de vakbond. 

Een van de kritiekpunten betreft de docent bij deze opleiding. De vakbond meent dat er niet langer een docent bij de opleiding betrokken is, maar alleen een leerbegeleider die geen les mag geven. Die begeleider heeft louter de taak om te toesten of de hoofdconducteur zich thuis wel voldoende heeft voorbereidt.

Examen

Bovendien maakt de vakbond zich zorgen om de hoge studielast, nu er slechts vijf lesdagen zijn ingepland voor het gehele theoretische deel en komen er signalen dat de vraagstelling in het examen slecht aansluit bij de zelfstudie. Over problemen met het digitale combibon-examen en de examenlocaties is al eerder aan de bel getrokken, maar die lijken nog steeds niet te zijn opgelost.

De problemen met de opleiding tot BOA moeten snel opgelost worden, omdat het grote gevolgen kan hebben als een hoofdconducteur na twee herkansingen nog steeds niet geslaagd is voor de opleiding. Volgens de vakbond kan dit er namelijk toe leiden dat een hoofdconducteur die functie niet meer kan uitoefenen. Dit tot grote verbazing van de vakbond, omdat het lastig is om een andere passende functie te vinden binnen de NS.

Problemen aankaarten

VVMC wil dat de directie actie onderneemt om de opleiding en het examen voor de BOA-opleiding te verbeteren. “Het mag duidelijk zijn dat dit ons doet besluiten om de BOA-opleiding en het examen nog eens stevig bij de directie aan te kaarten. We verwachten dan ook dat de directie heldere en duidelijke stappen zet in het lopende overleg met de Ondernemingsraad van NS Reizigers.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.