Leden van CNV staken

Volgende stakingen in het streekvervoer op zaterdag

Leden van CNV staken

De komende acties voor een betere cao Openbaar Vervoer zullen in het weekend plaatsvinden. Dat hebben de vakbonden besloten, omdat scholieren nu met hun eindexamens bezig zijn. Het werk wordt daarom neergelegd op zaterdag 19 mei en op zaterdag 26 mei. Waar de acties precies zullen plaatsvinden, is nog niet bekend.

Wel laat CNV Vakmensen alvast weten dat het hier gaat om acties van 24 uur. Er zal dus van 00.00 uur tot 24.00 uur geen vervoer rijden. De verwachting is dat op korte termijn bekend wordt op welke stallingen acties gevoerd wordt, maar dat wil de vakbond niet te vroeg doen. “We willen voorkomen dat werkgevers vervangend personeel arrangeren”, aldus cao-onderhandelaar Hanane Chikhi.

Resultaat

Er lijkt niet veel voortgang te worden geboekt in het bereiken van een akkoord voor een nieuwe cao. De vakbonden hopen de werkgevers door stakingen te dwingen een beter bod te doen, maar de vervoerders blijven benadrukken dat verder overleg nodig is omdat bepaalde eisen van de vakbonden niet haalbaar zijn. Vorige week nodigden zij de vakbonden opnieuw uit.

De vakbonden willen echter meer concrete beloftes van de werkgevers, voordat ze opnieuw om tafel gaan om hierover te spreken. “Werkgevers claimen dat ze vakbonden alweer aan de onderhandelingstafel hebben uitgenodigd”, stelt Chikhi. “Dat is echter niet waar. Want het aanbod waarmee ze ons uitnodigden was volstrekt niet voldoende om ook daadwerkelijk op die uitnodiging te kunnen ingaan.”

Eindexamens

Vanwege de eindexamens van scholieren, zal in ieder geval de komende drie weken niet gestaakt worden op werkdagen. “Dit is een belangrijke week voor al die middelbare scholieren die dit jaar examen doen”, verklaart FNV-bestuurder Paula Verhoef het besluit om alleen op zaterdag het werk te staken. “Zij moeten ervan op aan kunnen dat ze op tijd op school kunnen zijn, zonder problemen. Werknemers in het openbaar vervoer weten als geen ander hoe werkdruk aanvoelt. Daarom willen ze de examenkandidaten niet extra onder druk zetten.”

De vakbond benadrukt verder dat dit alleen tijdens de examenperiode geldt. “Als werkgevers niet over de brug komen, gaan de stakingen door. Ook na de examentijd.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Volgende stakingen in het streekvervoer op zaterdag | OVPro.nl
Leden van CNV staken

Volgende stakingen in het streekvervoer op zaterdag

De komende acties voor een betere cao Openbaar Vervoer zullen in het weekend plaatsvinden. Dat hebben de vakbonden besloten, omdat scholieren nu met hun eindexamens bezig zijn. Het werk wordt daarom neergelegd op zaterdag 19 mei en op zaterdag 26 mei. Waar de acties precies zullen plaatsvinden, is nog niet bekend.

Wel laat CNV Vakmensen alvast weten dat het hier gaat om acties van 24 uur. Er zal dus van 00.00 uur tot 24.00 uur geen vervoer rijden. De verwachting is dat op korte termijn bekend wordt op welke stallingen acties gevoerd wordt, maar dat wil de vakbond niet te vroeg doen. “We willen voorkomen dat werkgevers vervangend personeel arrangeren”, aldus cao-onderhandelaar Hanane Chikhi.

Resultaat

Er lijkt niet veel voortgang te worden geboekt in het bereiken van een akkoord voor een nieuwe cao. De vakbonden hopen de werkgevers door stakingen te dwingen een beter bod te doen, maar de vervoerders blijven benadrukken dat verder overleg nodig is omdat bepaalde eisen van de vakbonden niet haalbaar zijn. Vorige week nodigden zij de vakbonden opnieuw uit.

De vakbonden willen echter meer concrete beloftes van de werkgevers, voordat ze opnieuw om tafel gaan om hierover te spreken. “Werkgevers claimen dat ze vakbonden alweer aan de onderhandelingstafel hebben uitgenodigd”, stelt Chikhi. “Dat is echter niet waar. Want het aanbod waarmee ze ons uitnodigden was volstrekt niet voldoende om ook daadwerkelijk op die uitnodiging te kunnen ingaan.”

Eindexamens

Vanwege de eindexamens van scholieren, zal in ieder geval de komende drie weken niet gestaakt worden op werkdagen. “Dit is een belangrijke week voor al die middelbare scholieren die dit jaar examen doen”, verklaart FNV-bestuurder Paula Verhoef het besluit om alleen op zaterdag het werk te staken. “Zij moeten ervan op aan kunnen dat ze op tijd op school kunnen zijn, zonder problemen. Werknemers in het openbaar vervoer weten als geen ander hoe werkdruk aanvoelt. Daarom willen ze de examenkandidaten niet extra onder druk zetten.”

De vakbond benadrukt verder dat dit alleen tijdens de examenperiode geldt. “Als werkgevers niet over de brug komen, gaan de stakingen door. Ook na de examentijd.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.