Leden van CNV staken

Toch bemiddelaars ingezet voor onderhandelingen cao OV

Leden van CNV staken

Met behulp van twee bemiddelaars gaan de werkgevers en vakbonden proberen een uitweg te vinden uit het cao-conflict. Het gaat hier om Jan Heilig, oud FNV-onderhandelaar en Harry van der Kraats, voorzitter van werkgeversverenging AWNV. Zij gaan de komende tijd bekijken of een akkoord mogelijk is.

“Natuurlijk willen we allemaal een einde aan de acties. Maar wel met goede afspraken, waar de chauffeurs tevreden over kunnen zijn”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. “We hopen dat de bemiddelingspoging iets oplevert.”

Bemiddelaar

Een kleine twee maanden geleden werd voor het eerst gesproken over de inzet van bemiddelaars in dit conflict. Door tussenpersonen in te zetten, zou duidelijker worden wat de werkgevers en de vakbonden van elkaar nodig hebben om tot een akkoord te komen. Maar FNV besloot op dat moment nog alleen om de tafel te willen met een bemiddelaar als de vervoerders vooraf toezeggingen wilden doen over extra betaalde pauzes. Nu acht ook deze vakbond de hulp van deze bemiddelaars nodig.

“Werkgevers zien nog steeds niet dat het vertrouwen bij hun chauffeurs tot onder het nulpunt is gedaald”, aldus Paula Verhoef, eerste onderhandelaar FNV Streekvervoer. “Hoog tijd voor concrete en afdwingbare afspraken in een goede nieuwe cao. Als werkgevers zich daaraan committeren, is dat een eerste stap op weg naar herstel van vertrouwen. De concrete aanpak van de hoge werkdruk in het streekvervoer is voor de chauffeurs en voor ons topprioriteit. We hebben vertrouwen in een goede afloop.’

Stakingen

Donderdag is voorlopig de laatste estafettestaking in het OV, waardoor het OV in delen van Flevolanden Noord-Holland grotendeels plat ligt. Maar als er geen akkoord wordt bereikt, volgen er wel nieuwe acties. Wellicht zelfs weer een landelijke staking. “Laten we hopen dat die niet nodig zijn. We geven de bemiddelaars graag de kans om een uitweg te vinden”, zegt Chikhi.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.