Bus, geen dienst, Hermes, Eindhoven

Staking voor onbepaalde tijd in streekvervoer; werkgevers verrast

Foto: Bussen uit dienst. Foto ter illustratie. Foto: Connexxion.

Vakbond FNV Streekvervoer heeft besloten om op maandag 25 juni te starten met een landelijke staking, zonder aan te geven hoe lang de actie duurt. De leden zullen het werk voor onbepaalde tijd neerleggen. Vakbond CNV spreekt over een driedaagse staking, die eventueel kan worden verlengd. De werkgevers begrijpen niets van deze beslissing, omdat deze actie volgens hen veel reizigers zal duperen en ook onnodig is.

De bemiddelaars die vorige week zijn aangesteld en krijgen daarmee alleen nog deze week nog de tijd om een resultaat te behalen. “De bemiddelaars zijn nog niet concreet gestart en vier dagen later kondigen de bonden nieuwe stakingen aan”, vindt Fred Kagie, voorzitter van de VWOV. “Nu zelfs voor onbepaalde tijd.”

“De werkgevers kiezen zelf voor een verharding van de acties in het streekvervoer”, laat Paula Verhoef van FNV weten. “Werkgevers in het streekvervoer volharden in hun onwil om duidelijke afspraken te maken in de cao over vermindering van de hoge werkdruk en over een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle werknemers in het OV.”

Bemiddelaars

Vorige week stelde de vakbond nog vertrouwen te hebben in een goede afloop door de inzet van bemiddelaars, maar de tussenpersonen krijgen dus slechts een paar dagen om de twee partijen op één lijn te krijgen. De bemiddelaars moeten concrete afspraken over de werkdruk en het loon in de cao OV, terwijl de partijen zelf hier al maandenlang over steggelen. Daar komt de dreiging van deze landelijke actie nog bovenop.

Kagie: ‘We beraden ons op onze vervolgstappen met betrekking tot de aankondigde staking. We nemen de signalen heel serieus. Alle bedrijven nemen nu al concrete maatregelen om de werkdruk aan te pakken. We zorgen er in alle bedrijven voor dat er in de nieuwe roosters, waar dat nog niet het geval was, gemiddeld elke 2,5 uur gelegenheid en een voorziening is om naar het toilet te gaan. Ook nemen we per regio en bedrijf aanvullende maatregelen. Daarnaast ligt er een loonbod van 2,75 procent per jaar voor drie jaar.‘

Bemiddelaars

CNV zet nog steeds in op een oplossing met behulp van de verkenners. “We hopen nog steeds dat die bemiddeling iets oplevert”, aldus Hanane Chikhi. “Het liefst willen we zo snel mogelijk een einde aan dit conflict. Maar wel met goede afspraken, waar de chauffeurs tevreden over kunnen zijn. We geven de bemiddelaars graag een kans, maar het moet wel snel. De klok tikt en de voorbereidingen voor de landelijke staking gaan intussen gewoon door.”

“We gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk”, legt Jack d’Hooge uit, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie. Daarmee zijn reizigers opnieuw de dupe van dit conflict. Maar FNV blijft benadrukken dat reizigers net zo goed geraakt worden door de strakke schema’s in het streekvervoer. “Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

21 reacties op “Staking voor onbepaalde tijd in streekvervoer; werkgevers verrast”

Kitty van Luit|19.06.18|10:52

Schandalig, een staking voor onbepaalde tijd treft juist de zwakkere in de samenleving. Wij hebben geen auto en straks ook niets te eten omdat er geen boodschappen gedaan kunnen worden, er moet toch een andere manier zijn om dit op te lossen i.p.v. Over de rug van de passagiers, laat iedereen bijvoorbeeld gratis rijden, dat treft ook de werkgevers.
Ik weet dat dit waarschijnlijk aan dovemansoren is gericht want de FNV kijkt niet naar de mensen die echt de dupe zijn van een staking.

Ton Salari|19.06.18|11:38

FNV vindt het leuk om passagiers te treiteren met stakingen die nergens op gebaseerd is

Ik ben ook beperkt ben afhankelijk van de ov en dit kan echter niet dat ik niet naar me werk kan gaan en waar kan ik de schade verhalen

Ik hoop dat dat een rechter dat de stakingen gaat verbieden

Ik denk dat ik de lidmaatschap van de bond gaat opzeggen heb geen woorden voor

Rik Spring|19.06.18|11:47

Niet alleen de reizigers zijn de dupe,maar wat dacht je van de vele uitzendkrachten werkzaam in het OV.
Die mogen ,als ze geen vakbondslid zijn,
hun vakantiegeld aan gaan spreken,als ze dat nog hebben…..of als je net begonnen bent en je hebt nog heel weinig uren opgebouwd..

Grt een uitzendkracht(geen vakbondslid)

Rik Spring|19.06.18|11:57

Niet alleen de reizigers zijn de dupe,wat te denken aan de vele uitzendkrachten,werkzaam in het OV.
Die mogen als de staking doorgaat dan gaan leven van hun vakantie geld (als ze geen vakbondslid zijn)
Als ze dat nog hebben….. misschien heb je je vakantie al besproken en betaald..
Of je werkt nog maar net,dus nog heel weinig uren opgebouwd….

Grt een uitzendkracht in het OV (met vakantie geld)

W. Dalenoord|19.06.18|13:52

Denk je nou echt dat chauffeurs staken om jou te treiteren?????
Dan snap je dus echt niet wat er aan de hand is.
De bus en de trein komen bij jou dus altijd en altijd op tijd????
bijt maar even door deze zure appel hopelijk wordt het allemaal beter

W. Dalenoord|19.06.18|13:58

Ja en ook voor die vele uitzendkrachten wordt gestaakt, zodat zij ook een vast
contract krijgen. Dat had je niet meegekregen???
Diegene die wel lid zijn staken dus ook voor jou die niet lid is.
Prachtig toch zij halen voor jou de kastanjes uit het vuur (hoef je niets voor te doen)
Wel even klagen natuurlijk

W. Dalenoord|19.06.18|14:01

Het was je misschien ontgaan maar er wordt ook gestaakt voor meer vaste
contracten
Diegene die dus lid is staakt ook voor jou belangen.
Jij bent geen lid, ga je straks wel profiteren van de uitkomsten.
Of bedank je daar voor. Dat zou je wel sieren trouwens

Tommy Cavalier|19.06.18|15:23

wat een gezwets w. dalenoord ze staken voor jou als je niks zinnigs te zeggen
hebt dan hou aub je mond!

Ricardo Bakker|19.06.18|15:46

Wordt er ook gestaakt voor de studenten die landelijk examens moeten afleggen? Waarbij de examens amper tot niet verplaatst kunnen worden omdat er een vakantie-stop achteraan komt? Nee denk het niet… Zware deadlines en onbereikbare examens, niet zo goed doordacht dit..

Jean-pierre Mertens|19.06.18|16:46

Voor alle partijen: het hemd is nader dan de rok.

*Itsyaboiiiaad* 0000|19.06.18|18:23

wat een onzin is dit, ze moeten niet zo klagen als je in het openbaar vervoer gaat werken weet je toch dat er nadelen aan je beroep zitten, als iedereen voor zijn door zichzelf gekozen problemen gaat staken word het echt een rommel, dokters kunnen toch ook niet zomaar gaan staken… en hebben die sukkels ook al gedacht aan mensen die door een ziekte alleen maar met het openbaar vervoer kunnen… misschien wordt het tijd dat dit gekloot eens op gaat houden, ze weten dat staken niet helpt.

Chris de Boer|19.06.18|18:34

Een schande en belediging voor alle hardwerkende mensen die andere banen hebben maar dezelfde omstandigheden. Alle concessies per direct intrekken en opnieuw uitzetten. Dit kan écht niet.

Rob Kievit|19.06.18|23:50

De eisen van de stakers zijn gerechtvaardigd. Maar het middel – staken – holt de steun van het publiek uit.

Als je echt een vent m/v bent, ga je gewoon werken en laat je de reizigers gratis meerijden. Dan pas pak je de werkgevers, en niet de klanten. Laat Arriva en al die andere uitbuiters de pijn voelen, niet de reiziger. Die heeft geen schuld.

En stem nooit meer op de VVD, want die heeft deze marktwerkingsellende veroorzaakt.

W. Dalenoord|20.06.18|10:47

Gratis laten meerijden werd in het verleden ook gedaan,
Maar door de rechter verboden. Mag dus niet
Het zijn dus veel al buitenlands bedrijven die hier
opereren. En die luisteren alleen zoals het in hun
thuisland ook toe gaat denk bv aan Franrijk Massal
de straat op dus

Annelies van Mastricht|20.06.18|12:05

De reiziger is weer eens de dupe. Hoe moeten de scholieren op school komen als ze van het openbaar vervoer afhankelijk zijn en de ouderen die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn, daar wel wwns aangedacht.

Alice Baas|20.06.18|15:17

Ik kan geen afspraak meet maken met de tandarts, zal daar wel een boete voor krijgen, omdat ik niet kan komen voor controle, kan ook niet meer op familiebezoek.
Dit betekent dus jarenlange staking. En dan zeggen ze nog bij U-OV dat het bedrijf niet wordt opgedoekt?? Wij zitten dus gevangen in onze eigen woonplaats, kunnen niet met de trein, want lopen van Nieuwegein naar Utrecht 9 over de trambaan ) is te ver.

Robert Vorselman|21.06.18|10:24

Triest dat zoveel mensen onbegrip hebben en alleen aan zichzelf denken.
Ik denk dat een staking voor onbepaalde tijd een goed signaal geeft over de ernst ervan.
Ik ben ook afhankelijk van het OV, maar heb 100% begrip voor de voorgenomen staking.

Pictures. SGC|22.06.18|07:12

Ikke ikke ikke en de rest kan stikke nou staken met die handel. Er zou meer actie moeten komen tegen al die onterechtheid. “Itsyaboiiiaad* 0000 Als je in het ov gaat werken weet je dat er nadelen aan je beroep zitten huh?…en dokters hoeven helemaal niet te staken! Al maken ze je dood komen ze de volgende dag huppelend naar het werk en krijgen nog steeds BELACHELIJK VEEL GELD voor…voor wat eigenlijk!…”mensen die door een ziekte alleen maar met het openbaar vervoer kunnen” ga naar de dokter.

Rocus van Oosten|23.06.18|14:27

Ik ben het helemaal eens met het doel van deze staking nl. meer tijd tussen de ritten. Ongeveer 10 jaar heb ik bij QBuzz (prima werkgever IMO) gewerkt en telkens als er een route of tijden wijziging was leek het erop dat het primaire doel was de keertijden korter te maken. Het kwam steeds vaker voor dat je op een eindhalte gelijk weer door moest. Als de werkgevers nu zeggen dat een plaspauze van 5 minuten in 2 en een half uur onhaalbaar en onbetaalbaar is vind ik dat ronduit lachwekkend.

Jeanette Kroesen|25.06.18|16:53

Ik heb begrip voor waarvoor.gestaakt word maar niet voor het echt duperen van mensen die er niets aan kunnen doen.
Ons zet het echt klem.
In de horeca bijvoorbeeld is het ook vreselijk en daar staakt niemand want dan ben je je je baan kwijt.De vakbond doet nauwelijks iets voor de horeca.
Veel mensen met tijdelijke of flexcontracten zijn ook de Sjaak.En daarvan komen er nu velen niet op de plek van bestemming. Dus solidariteit en begrip mag wel meer kanten hebben lijkt mij.

Mark wilde|25.06.18|17:56

Dezemanier van staken heeft me al genoeg verlof gekost omdat ik simpel weg niet op werk komt.

Ga die dagen claimen bij de vakbonden Ben er helemaal klaar mee met de stakers. De buschauffeur morgenochtend krijgt het ook ook ongezouten te horen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staking voor onbepaalde tijd in streekvervoer; werkgevers verrast | OVPro.nl
Bus, geen dienst, Hermes, Eindhoven

Staking voor onbepaalde tijd in streekvervoer; werkgevers verrast

Foto: Bussen uit dienst. Foto ter illustratie. Foto: Connexxion.

Vakbond FNV Streekvervoer heeft besloten om op maandag 25 juni te starten met een landelijke staking, zonder aan te geven hoe lang de actie duurt. De leden zullen het werk voor onbepaalde tijd neerleggen. Vakbond CNV spreekt over een driedaagse staking, die eventueel kan worden verlengd. De werkgevers begrijpen niets van deze beslissing, omdat deze actie volgens hen veel reizigers zal duperen en ook onnodig is.

De bemiddelaars die vorige week zijn aangesteld en krijgen daarmee alleen nog deze week nog de tijd om een resultaat te behalen. “De bemiddelaars zijn nog niet concreet gestart en vier dagen later kondigen de bonden nieuwe stakingen aan”, vindt Fred Kagie, voorzitter van de VWOV. “Nu zelfs voor onbepaalde tijd.”

“De werkgevers kiezen zelf voor een verharding van de acties in het streekvervoer”, laat Paula Verhoef van FNV weten. “Werkgevers in het streekvervoer volharden in hun onwil om duidelijke afspraken te maken in de cao over vermindering van de hoge werkdruk en over een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle werknemers in het OV.”

Bemiddelaars

Vorige week stelde de vakbond nog vertrouwen te hebben in een goede afloop door de inzet van bemiddelaars, maar de tussenpersonen krijgen dus slechts een paar dagen om de twee partijen op één lijn te krijgen. De bemiddelaars moeten concrete afspraken over de werkdruk en het loon in de cao OV, terwijl de partijen zelf hier al maandenlang over steggelen. Daar komt de dreiging van deze landelijke actie nog bovenop.

Kagie: ‘We beraden ons op onze vervolgstappen met betrekking tot de aankondigde staking. We nemen de signalen heel serieus. Alle bedrijven nemen nu al concrete maatregelen om de werkdruk aan te pakken. We zorgen er in alle bedrijven voor dat er in de nieuwe roosters, waar dat nog niet het geval was, gemiddeld elke 2,5 uur gelegenheid en een voorziening is om naar het toilet te gaan. Ook nemen we per regio en bedrijf aanvullende maatregelen. Daarnaast ligt er een loonbod van 2,75 procent per jaar voor drie jaar.‘

Bemiddelaars

CNV zet nog steeds in op een oplossing met behulp van de verkenners. “We hopen nog steeds dat die bemiddeling iets oplevert”, aldus Hanane Chikhi. “Het liefst willen we zo snel mogelijk een einde aan dit conflict. Maar wel met goede afspraken, waar de chauffeurs tevreden over kunnen zijn. We geven de bemiddelaars graag een kans, maar het moet wel snel. De klok tikt en de voorbereidingen voor de landelijke staking gaan intussen gewoon door.”

“We gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk”, legt Jack d’Hooge uit, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie. Daarmee zijn reizigers opnieuw de dupe van dit conflict. Maar FNV blijft benadrukken dat reizigers net zo goed geraakt worden door de strakke schema’s in het streekvervoer. “Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

21 reacties op “Staking voor onbepaalde tijd in streekvervoer; werkgevers verrast”

Kitty van Luit|19.06.18|10:52

Schandalig, een staking voor onbepaalde tijd treft juist de zwakkere in de samenleving. Wij hebben geen auto en straks ook niets te eten omdat er geen boodschappen gedaan kunnen worden, er moet toch een andere manier zijn om dit op te lossen i.p.v. Over de rug van de passagiers, laat iedereen bijvoorbeeld gratis rijden, dat treft ook de werkgevers.
Ik weet dat dit waarschijnlijk aan dovemansoren is gericht want de FNV kijkt niet naar de mensen die echt de dupe zijn van een staking.

Ton Salari|19.06.18|11:38

FNV vindt het leuk om passagiers te treiteren met stakingen die nergens op gebaseerd is

Ik ben ook beperkt ben afhankelijk van de ov en dit kan echter niet dat ik niet naar me werk kan gaan en waar kan ik de schade verhalen

Ik hoop dat dat een rechter dat de stakingen gaat verbieden

Ik denk dat ik de lidmaatschap van de bond gaat opzeggen heb geen woorden voor

Rik Spring|19.06.18|11:47

Niet alleen de reizigers zijn de dupe,maar wat dacht je van de vele uitzendkrachten werkzaam in het OV.
Die mogen ,als ze geen vakbondslid zijn,
hun vakantiegeld aan gaan spreken,als ze dat nog hebben…..of als je net begonnen bent en je hebt nog heel weinig uren opgebouwd..

Grt een uitzendkracht(geen vakbondslid)

Rik Spring|19.06.18|11:57

Niet alleen de reizigers zijn de dupe,wat te denken aan de vele uitzendkrachten,werkzaam in het OV.
Die mogen als de staking doorgaat dan gaan leven van hun vakantie geld (als ze geen vakbondslid zijn)
Als ze dat nog hebben….. misschien heb je je vakantie al besproken en betaald..
Of je werkt nog maar net,dus nog heel weinig uren opgebouwd….

Grt een uitzendkracht in het OV (met vakantie geld)

W. Dalenoord|19.06.18|13:52

Denk je nou echt dat chauffeurs staken om jou te treiteren?????
Dan snap je dus echt niet wat er aan de hand is.
De bus en de trein komen bij jou dus altijd en altijd op tijd????
bijt maar even door deze zure appel hopelijk wordt het allemaal beter

W. Dalenoord|19.06.18|13:58

Ja en ook voor die vele uitzendkrachten wordt gestaakt, zodat zij ook een vast
contract krijgen. Dat had je niet meegekregen???
Diegene die wel lid zijn staken dus ook voor jou die niet lid is.
Prachtig toch zij halen voor jou de kastanjes uit het vuur (hoef je niets voor te doen)
Wel even klagen natuurlijk

W. Dalenoord|19.06.18|14:01

Het was je misschien ontgaan maar er wordt ook gestaakt voor meer vaste
contracten
Diegene die dus lid is staakt ook voor jou belangen.
Jij bent geen lid, ga je straks wel profiteren van de uitkomsten.
Of bedank je daar voor. Dat zou je wel sieren trouwens

Tommy Cavalier|19.06.18|15:23

wat een gezwets w. dalenoord ze staken voor jou als je niks zinnigs te zeggen
hebt dan hou aub je mond!

Ricardo Bakker|19.06.18|15:46

Wordt er ook gestaakt voor de studenten die landelijk examens moeten afleggen? Waarbij de examens amper tot niet verplaatst kunnen worden omdat er een vakantie-stop achteraan komt? Nee denk het niet… Zware deadlines en onbereikbare examens, niet zo goed doordacht dit..

Jean-pierre Mertens|19.06.18|16:46

Voor alle partijen: het hemd is nader dan de rok.

*Itsyaboiiiaad* 0000|19.06.18|18:23

wat een onzin is dit, ze moeten niet zo klagen als je in het openbaar vervoer gaat werken weet je toch dat er nadelen aan je beroep zitten, als iedereen voor zijn door zichzelf gekozen problemen gaat staken word het echt een rommel, dokters kunnen toch ook niet zomaar gaan staken… en hebben die sukkels ook al gedacht aan mensen die door een ziekte alleen maar met het openbaar vervoer kunnen… misschien wordt het tijd dat dit gekloot eens op gaat houden, ze weten dat staken niet helpt.

Chris de Boer|19.06.18|18:34

Een schande en belediging voor alle hardwerkende mensen die andere banen hebben maar dezelfde omstandigheden. Alle concessies per direct intrekken en opnieuw uitzetten. Dit kan écht niet.

Rob Kievit|19.06.18|23:50

De eisen van de stakers zijn gerechtvaardigd. Maar het middel – staken – holt de steun van het publiek uit.

Als je echt een vent m/v bent, ga je gewoon werken en laat je de reizigers gratis meerijden. Dan pas pak je de werkgevers, en niet de klanten. Laat Arriva en al die andere uitbuiters de pijn voelen, niet de reiziger. Die heeft geen schuld.

En stem nooit meer op de VVD, want die heeft deze marktwerkingsellende veroorzaakt.

W. Dalenoord|20.06.18|10:47

Gratis laten meerijden werd in het verleden ook gedaan,
Maar door de rechter verboden. Mag dus niet
Het zijn dus veel al buitenlands bedrijven die hier
opereren. En die luisteren alleen zoals het in hun
thuisland ook toe gaat denk bv aan Franrijk Massal
de straat op dus

Annelies van Mastricht|20.06.18|12:05

De reiziger is weer eens de dupe. Hoe moeten de scholieren op school komen als ze van het openbaar vervoer afhankelijk zijn en de ouderen die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn, daar wel wwns aangedacht.

Alice Baas|20.06.18|15:17

Ik kan geen afspraak meet maken met de tandarts, zal daar wel een boete voor krijgen, omdat ik niet kan komen voor controle, kan ook niet meer op familiebezoek.
Dit betekent dus jarenlange staking. En dan zeggen ze nog bij U-OV dat het bedrijf niet wordt opgedoekt?? Wij zitten dus gevangen in onze eigen woonplaats, kunnen niet met de trein, want lopen van Nieuwegein naar Utrecht 9 over de trambaan ) is te ver.

Robert Vorselman|21.06.18|10:24

Triest dat zoveel mensen onbegrip hebben en alleen aan zichzelf denken.
Ik denk dat een staking voor onbepaalde tijd een goed signaal geeft over de ernst ervan.
Ik ben ook afhankelijk van het OV, maar heb 100% begrip voor de voorgenomen staking.

Pictures. SGC|22.06.18|07:12

Ikke ikke ikke en de rest kan stikke nou staken met die handel. Er zou meer actie moeten komen tegen al die onterechtheid. “Itsyaboiiiaad* 0000 Als je in het ov gaat werken weet je dat er nadelen aan je beroep zitten huh?…en dokters hoeven helemaal niet te staken! Al maken ze je dood komen ze de volgende dag huppelend naar het werk en krijgen nog steeds BELACHELIJK VEEL GELD voor…voor wat eigenlijk!…”mensen die door een ziekte alleen maar met het openbaar vervoer kunnen” ga naar de dokter.

Rocus van Oosten|23.06.18|14:27

Ik ben het helemaal eens met het doel van deze staking nl. meer tijd tussen de ritten. Ongeveer 10 jaar heb ik bij QBuzz (prima werkgever IMO) gewerkt en telkens als er een route of tijden wijziging was leek het erop dat het primaire doel was de keertijden korter te maken. Het kwam steeds vaker voor dat je op een eindhalte gelijk weer door moest. Als de werkgevers nu zeggen dat een plaspauze van 5 minuten in 2 en een half uur onhaalbaar en onbetaalbaar is vind ik dat ronduit lachwekkend.

Jeanette Kroesen|25.06.18|16:53

Ik heb begrip voor waarvoor.gestaakt word maar niet voor het echt duperen van mensen die er niets aan kunnen doen.
Ons zet het echt klem.
In de horeca bijvoorbeeld is het ook vreselijk en daar staakt niemand want dan ben je je je baan kwijt.De vakbond doet nauwelijks iets voor de horeca.
Veel mensen met tijdelijke of flexcontracten zijn ook de Sjaak.En daarvan komen er nu velen niet op de plek van bestemming. Dus solidariteit en begrip mag wel meer kanten hebben lijkt mij.

Mark wilde|25.06.18|17:56

Dezemanier van staken heeft me al genoeg verlof gekost omdat ik simpel weg niet op werk komt.

Ga die dagen claimen bij de vakbonden Ben er helemaal klaar mee met de stakers. De buschauffeur morgenochtend krijgt het ook ook ongezouten te horen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.