Landelijke staking gaat door na mislukte cao-bemiddeling

Arriva - bus geen dienst, staking
Arriva-bus buiten dienst door stakingen in het openbaar vervoer. Foto: ProMedia.

De bemiddelingspoging voor een nieuwe cao in het openbaar vervoer lijkt te zijn mislukt. CNV Vakmensen roept zijn leden op om vanaf woensdagochtend het werk 72 uur neer te leggen. Vorige week werd de staking nog met een paar dagen uitgesteld omdat de bemiddelingspoging leek te gaan slagen.

CNV Vakmensen en FNV Streekvervoer kondigden onlangs de landelijke staking al aan. Die werd afgekondigd kort nadat bemiddelaars waren begonnen met hun poging om een uitweg te vinden uit het slepende cao-conflict. Vorige week leek het er even op dat een oplossing binnen handbereik was. Om de kans van slagen wat te vergroten, schortten de vakbonden de stakingen met twee dagen op.

Maar op de dag dat de stakingen eindelijk zouden beginnen, zegt CNV dat de bemiddelingspoging voor een nieuwe cao in het openbaar vervoer vooralsnog is mislukt. “Dat betekent dat we onze leden bij de vervoersbedrijven oproepen om vanaf woensdagochtend het werk voor 72 uur neer te leggen. Helaas, we hadden het graag anders gezien”, zegt onderhandelaar Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen.

‘Koude douche’

“Afgelopen dagen hebben de bemiddelaars achter de schermen intensief gezocht naar een oplossing. We hebben nu een terugkoppeling gekregen van de bemiddelaars. De uitkomst is een koude douche. Er is nog geen licht in de tunnel. De werkgevers weten van geen wijken; er blijkt geen enkele verbetering mogelijk. Dat betekent dat we vanaf woensdag volop in actie gaan.”

Waar er eerder telkens in delen van het land werd gestaakt, willen de vakbonden het openbaar vervoer nu landelijk platgooien. Zo moet er voor de 12.000 werknemers in de branche alsnog een cao komen waarin wat de vakbonden betreft afspraken moeten staan over een degelijke loonsverhoging en het aanpakken van de werkdruk.

Overigens spreekt CNV van een staking voor 72 uur terwijl FNV het eerder over een staking voor onbepaalde tijd had. De werkgevers, verzameld in de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer, gaven eerder al aan verbaasd te zijn door de oproep om te gaan staken. Zij gaven aan dat het uitstel van twee dagen er eigenlijk niet zo toe deed en vinden het middel van een algemene staking veel te ver gaan.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

2 reacties op “Landelijke staking gaat door na mislukte cao-bemiddeling”

Jan van den Hout|26.06.18|19:04

Groot gelijk gewoon staken. Heeft iedereen recht op, ook werknemers in het streekvervoer. Iedereen even ander vervoer regelen.
Zijn goede zaken waarvoor gestaakt wordt.
Gaat er maar wat minder naar de directeuren en aandeelhouders.

Alejandra Bonifacio|25.06.18|22:37

alle begrip voor de werknemers in het OV maar wie vergoedt de dagend dat veel van ons niet op het werk kunnen komen omdat we afhankelijk van het OV zijn? Niet iedereen heeft een rijbewijs of woont vlakbij zijn werk.