Elektrische Desiro-trein, NMBS, spoorlijn Herentals-Mol

Belgische conducteur knipt kaartjes in rok

Elektrische Desiro-trein, NMBS, spoorlijn Herentals-Mol

Een mannelijke treinbegeleider bij de NMBS heeft vorige week een dag lang kaartjes geknipt in een rok. Mannelijke treinbegeleiders mogen namelijk geen korte broek dragen op het werk, terwijl vrouwelijke collega’s wel een rok mogen aantrekken. Als protest besloot hij daarom zelf ook maar in een rok naar zijn werk te gaan.

Dit meldt de Belgische krant De Standaard. “In de treinen zonder airco loopt de temperatuur op tot 35 graden”, verklaart de 45-jarige treinbegeleider Philippe Vandevorst zijn actie. “En dan nog mogen we geen korte broek dragen. Terwijl de dames wel een rok krijgen.” Treinvervoerder NMBS is op basis van deze actie niet van plan het uniform aan te passen.

Uniform

Het is niet voor het eerst dat Vandevorst in opstand komt tegen de lange broek, die hij gedwongen is te dragen in zijn functie. “Vroeger probeerde ik al eens de broek van mijn uniform op te ­rollen.” Hij werd daarvoor echter berispt, omdat dit tegen de regels was. Als reactie besloot hij daarom dit jaar de rok van een vrouwelijke collega te lenen, waarmee hij wel voldeed aan de regels die er bestaan voor het uniform.

NMBS wil het uniform toch niet aanpassen. De zomerbroek is al behoorlijk luchtig is en begeleiders mogen bij hoge temperaturen hun vest en das thuis laten. Bovendien is het een kwestie van respect tegen over de reizigers in de trein. Om die reden is het een machinist bij NMBS wel toegestaan om een korte broek te dragen. “Een treinbestuurder hoeft daar geen rekening mee te houden omdat die niet in contact komt met de reizigers, maar een ­begeleider wel”, aldus de spoorvervoerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Belgische conducteur knipt kaartjes in rok”

Philipp Fikenscher|10.07.18|11:49

Een leuke bijpassende korte(re) broek is toch zo te ontwerpen?

Philipp Fikenscher|10.07.18|11:52

Een bijpassende korte(re) broek is toch zo te ontwerpen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.