Bus van Syntus in Ede-Wageningen

Leden CNV tevreden over resultaat cao OV

Foto inge

Bijna 90 procent van alle CNV-leden is akkoord met het onderhandelingsresultaat dat onlangs door de vakbonden en werkgevers werd bereikt over de nieuwe cao OV. “De chauffeurs reageren overwegend erg positief”, vertelt onderhandelaar Hanane Chikhi van de vakbond. “Ze zijn blij dat de acties een goed resultaat hebben opgeleverd met een aantal uitstekende afspraken.”

Deze reactie betekent in ieder geval dat het resultaat door één vakbond is geaccepteerd. Nu moet nog bekend worden of de leden van vakbond FNV het akkoord accepteren. Onlangs meldde Trouw nog dat kaderleden van deze vakbond boos waren over het gesloten akkoord. FNV-leden hebben nog bijna twee weken om een oordeel te geven.

Hoge werkdruk

Het akkoord werd bereikt na maandenlang actievoeren, met name om een oplossing te bereiken over de hoge werkdruk in de sector. Maar ook bij de werkgevers is nu het besef komen dat de werkdruk te hoog is, meent Chikhi. “Het is in de loop van de tijd steeds meer gaan knellen, door de hele manier van aanbesteden, de sterke concurrentie en de toenemende invloed van ICT op de planning.”

“We moeten echt weer terug naar de menselijke maat in het openbaar vervoer. Daarom gaan we als vakbond de gemaakte afspraken in de praktijk nauwgezet volgen. We houden de vinger aan de pols, vervoersbedrijven moeten serieus aan de slag met de werkdruk en alert reageren op signalen van werknemers.” In de nieuwe cao zijn afspraken gemaakt over de loonsverhoging en over de wijze waarop de werkdruk wordt aangepakt.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.