Werkstraf van 150 uur geëist voor mishandelen HTM’er

Het Openbaar Ministerie heeft 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist tegen een man die HTM-controleurs in Zoetermeer mishandelde begin 2017. Volgens de verweerder hebben de controleurs van de Haagse stadsvervoerder zelf echter ‘buitenproportioneel geweld’ gebruikt. Begin augustus doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

Het conflict tussen de man en de HTM-controleurs vond plaats op 2 februari 2017 op het RandstadRail-station Centrum-West in Zoetermeer. De 31-jarige dader kwam in contact met de HTM-controleurs, die op dat moment een boete uitschreven aan een zwartrijder. Volgens Omroep West zei een van de HTM’ers dat de verdachte moest opsodemieteren, waarna een woordenwisseling ontstond.

Belediging

Het OM stelt dat de verdachte tijdens de ruzie een belediging zou hebben geschreeuwd over de moeder van een HTM’er. Maar juist die dag was het de sterfdag van de moeder van de HTM’er, waardoor hij op de dreigende wijze en met gebalde vuisten voor de verdachte ging staan. Daarop ging de 31-jarige man er vandoor, maar hij werd achtervolgd en aangehouden voor belediging.

Volgens de verdachte braken de handboeien bij het naar buiten lopen, waarna hij zou zijn besprongen door vier HTM’ers. De advocaat erkent dat zijn cliënt hierbij om zich heen heeft getrapt, maar alleen omdat hij geen lucht meer kreeg en zich wilde verweren. Daarbij liep een van de controleurs een gekneusde neus op. De verdachte beschuldigt de HTM’ers ervan zelf begonnen te zijn en zich niet professioneel te gedragen. “Ik werd uit het winkelcentrum gesleurd als een beest; ik heb nog littekens van de handboeien.”

Geen respect

De officier van justitie droeg bewijzen aan dat de verdachte vaker in de problemen is gekomen vanwege agressie. Hij heeft een fors strafblad voor onder andere straatroof, afpersing en het rijden zonder rijbewijs. Ook zou hij later in Amsterdam nog betrokken zijn geweest bij een vechtpartij. “Hij had geen respect voor de HTM’ers die hun werk deden”, aldus de officier van justitie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.