Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

180 uur werkstraf geëist tegen buschauffeur die rood licht negeerde

Een buschauffeur die vorig jaar een overstekende man raakte, reed door een rood licht. Dat blijkt uit camerabeelden die deze week werden getoond tijdens de zitting van deze zaak in de Haagse rechtbank. Het Openbaar Ministerie heeft een werkstraf van 180 uur geëist en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid, met een proeftijd van twee jaar. 

Het slachtoffer stak op 21 december de weg over in Gouda en werd daarbij aangereden door een bus van Arriva. De man kwam met zijn voet onder de bus terecht, die daardoor brak. Hij lag een maand in het ziekenhuis, vanwege een huidtransplantatie en omdat twee van zijn tenen geamputeerd moesten worden.

Rood licht

De buschauffeur is zelf van mening dat hij door groen licht heeft gereden, maar camerabeelden toonden dat de verkeerslichten toch echt al op rood waren gesprongen op het moment dat de chauffeur rechtsaf draaide. Het voetgangerslicht was tegelijkertijd op groen gesprongen, waardoor het slachtoffer zich al op de weg bevond. Tijdens het afspelen van de camerabeelden, sloot de buschauffeur zelf zijn ogen.

“We zien dat u enkele meters voor de stopstreep goed zicht hebt op de verkeerslichten. Dat springt op rood en toch slaat u rechtsaf”, zei de officier volgens het AD tijdens de zitting. De chauffeur ontkende echter dat hij haast had die dag. “Je kunt daar niet hard rijden. En ik heb voldoende tijd.”

Geen taakstraf

De buschauffeur benadrukte dat hij het slachtoffer nooit heeft willen verwonden. “Als ik aan die meneer denk, doet het pijn in mijn hart.” Zijn raadsman heeft de rechter gevraagd de werkstraf niet op te leggen. De chauffeur is sinds kort weer full-time aan het werk, maar heeft nog wel last van nachtmerries, herbelevingen en lijdt aan posttraumatische stressstoornis. Zijn advocaat vreest dat een taakstraf teveel van het goede is. De uitspraak volgt 6 september.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “180 uur werkstraf geëist tegen buschauffeur die rood licht negeerde”

Jan Klaas|23.11.18|15:31

Ik vind een taakstraf te veel van het goede. Rijbevoegdheid tijdelijk wegnemen en mogelijk een boete vind ik meer dan genoeg. Wegpiraten haal je hoe dan ook niet van de weg met taakstraffen, wel met rijbevoegdheid intrekken en mensen die dit soort dingen veroorzaken hebben meestal al genoeg stress en vaak PTSD mee.

Marcel Hes|26.11.18|16:15

ik ken het gevoel van die chauffeur het lijkt me niet dat hij het expres deed
het punt dat de stoplicht van groen naar rood gaat en van de voetganger naar groen zijn
in mijn optiek een storende factor je ziet vaak geen vertraging in die lichten zo bus is zwaarder en langer misschien dacht de chauffeur dat hij het nog net kon halen de voetganger had eerst goed moeten kijken voor dat hij overstak een aantal mensen zijn net blinden kippen en zitten met een telefoon aan hun oor of te whatsappen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.