Arriva, trein, Groningen

Boete van 50.000 euro voor Arriva voor tekort stewards

Arriva, trein, Groningen

De provincie Groningen beboet vervoerder Arriva voor een bedrag van 50.000 euro. Dit komt omdat de vervoerder niet op voldoende ritten een steward heeft laten meereizen. De boete wordt verrekend met de voorschotten van december 2018.

Een van de concessie-eisen is dat op zeker één van de drie ritten een steward aanwezig moet zijn. Maar daar heeft Arriva in 2017 op twee baanvakken dus niet aan voldaan. Daarom is de provincie Groningen overgegaan tot het opleggen van de boete. “De naleving van deze norm vinden wij belangrijk omdat de dienstverlening en veiligheid van de reiziger voor ons centraal staan”, schrijft de provincie.

Trajecten

Het gewenste percentage is niet behaald op de trajecten Groningen-Delfzijl en Groningen-Roodeschool. Hier reed op respectievelijk 32,7 procent en 31,2 procent van de ritten een steward mee, terwijl hier dus een percentage behaald hoort te worden van 33,3. Per baanvak krijgt de vervoerder een boete opgelegd van 25.000 euro, zoals is opgenomen in de concessie-eis.

In 2017 was al bekend dat Arriva minder controleerde dan gewenst door de concessieverlener. De provincie gaf de vervoerder in januari 2017 nog een waarschuwing, waarmee de vervoerder de kans kreeg te verbeteren en het minimale percentage wel te behalen. De vervoerder beloofde daarna het aantal stewards te verhogen.

Overigens schrijft de provincie ook te zien dat het aantal treinritten met een steward flink is gestegen in vergelijking met eerdere jaren. “Dit laat duidelijk zien dat de door u genomen maatregelen effect hebben. Wij zien dit als positief.” Groningen wil het boetebedrag inzetten voor extra sociale veiligheid. Als Arriva hiervoor in aanmerking wil komen, moet ze een subsidieaanvraag en onderbouwd plan indienen bij de provincie.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.