HTM, kantoor, Den Haag

Twee medewerkers ontslagen voor misdragingen bij HTM

HTM, kantoor, Den Haag

HTM ontslaat twee medewerkers voor louche praktijken bij een aanbesteding voor beveiligingsdiensten in trams, bussen en op haltes en voor het uitvoeren van ongeoorloofde nevenwerkzaamheden. Ze hebben zich daarmee schuldig gemaakt aan integriteitsschendingen. Bovendien stopt het aanbestedingsproces. 

De misdragingen kwamen eind 2018 onder de aandacht van de directie van de stadsvervoerder na meldingen van medewerkers. Daarop werd een extern bureau ingehuurd, die concludeerde dat twee medewerkers van de afdeling Controle & Veiligheid zich inderdaad niet integer hebben gedragen. Verder hebben twee andere medewerkers van deze afdeling een officiële berisping gekregen op basis van het externe onderzoek.

Integriteitsschendingen

Het is gebleken dat de eerste medewerker heeft geprobeerd de aanbesteding te beïnvloeden door vertrouwelijke informatie te delen met een van de inschrijvende beveiligingsbedrijven. Hij had persoonlijke belangen bij dit bedrijf. De andere medewerker heeft een vergoeding ontvangen voor het inzetten van HTM-medewerkers voor de beveiliging van commerciële evenementen.

Door de misdragingen bij de aanbesteding, heeft HTM ook het proces voor het zevenjarige contract afgebroken. De vervoerder heeft niet langer de garantie dat alle fases van het proces op een eerlijke en integere manier zijn verlopen. Daarom zal de directie binnenkort besluiten in welke vorm de beveiligingsdiensten worden voortgezet. Tot dat moment zal de huidige dienstverlener de beveiligingsdiensten blijven leveren. De reiziger moet hier dus niets van merken.

Controle & Veiligheid

De medewerkers waren dus werkzaam op de afdeling Controle & Veiligheid. In totaal werken hier 150 medewerkers, waaronder BOA’s. Bovendien werken er beveiligers zonder BOA-bevoegdheden, die in dienst zijn van een extern beveiligingsbedrijf. Zij informeren reizigers, waarborgen de sociale veiligheid en controleren vervoersbewijzen.

In 2018 heeft HTM een gedragscode ingevoerd als onderdeel van een ingezette cultuurverandering, met daarin een klokkenluidersregeling. Nu deze misstanden aan het licht komen, roept de directie de medewerkers opnieuw op om misstanden en nevenwerkzaamheden altijd te melden. Bovendien wordt er momenteel een integriteitstraining voor alle medewerkers ontwikkeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.