FNV

Spoor- en streekvervoersector strijden samen voor eerlijk pensioen

Bron: FNV

De verschillende vakbonden in de OV-sector gaan samen de strijd aan met het kabinet en werkgevers voor een fatsoenlijke AOW-leeftijd en een eerlijk pensioenstelsel voor alle medewerkers. FNV-vakbonden voor Streekvervoer, MultiModaal en Spoor, CNV Vakmensen, VVMC en VHS slaan daarvoor de handen ineen en zullen binnenkort de actiebereidheid bij leden testen. Als er genoeg animo is, zullen ze op 18 maart de eerste actie organiseren. Op die datum wordt er landelijk geprotesteerd.

“Iedereen verdient een goed pensioen”, stellen de OV-vakbonden. “Daar moeten we afspraken over maken met het kabinet. Maar dit kabinet luistert helemaal niet naar wat goed is voor de gewone mensen. Zij luisteren liever naar wat aandeelhouders en multinationals willen. Beloftes worden zelfs gebroken. En dus lukt het niet om goede afspraken te maken over jouw pensioen.”

Eisen

De onderhandelingen over de pensioen liepen eind november vast. Dit komt onder meer door de hoogte van de AOW-leeftijd, maar de partijen kunnen het ook niet eens worden over de randvoorwaarden voor een nieuw contract. Verder eisen de vakbonden dat er weer ruimte wordt gecreëerd voor regelingen voor vroegpensioen in bedrijfstakken met zwaar werk.

De vakbonden willen met acties het kabinet ertoe bewegen om de AOW-leeftijd te bevriezen op 66 jaar en dat de boete op eerder stoppen met werk dus geschrapt wordt. Daarnaast vragen ze een indexatie van het pensioen voor elke leeftijd. “Als de prijzen van bijvoorbeeld de boodschappen stijgen, is het wel zo fijn als je pensioen ook hoger wordt. Zo kun je die boodschappen gewoon blijven betalen. Dat heet indexeren. Wij willen dat de pensioenen worden geïndexeerd voor iedereen: zowel voor mensen die nu met pensioen zijn als voor mensen die nu pensioen opbouwen voor later”, aldus de FNV.

De laatste eis betreft een eerlijk pensioen voor iedereen in het werkveld, dus ook voor flexwerkers en ZZP’ers. Een goed pensioen moet een garantie zijn voor iedereen die werkt, meent de vakbond. “Het doet er niet toe of je een vast contract hebt of bijvoorbeeld zzp’er, zelfstandige of uitzendkracht bent. Want werk is werk.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.