Storing Amsterdam, NS-medewerkers geven informatie (foto: NS)

Vakbonden tevreden over grote actiebereidheid NS-personeel

Door een landelijke pensioenactie reden er maandagochtend voor 07.06 geen NS-treinen. Volgens vakbond FNV nam ruim 90 procent van het NS-personeel deel aan de actie waarin 66 minuten lang geen treinen vertrokken en spreekt van ‘een mooi resultaat’. Ook CNV noemt de actiebereidheid heel hoog. NS besloot ook de treinen voor 06.00 uur ’s ochtends te laten uitvallen, wat zorgde voor een erg drukke ochtendspits. 

Met de staking proberen de vakbonden het kabinet te bewegen de pensioenleeftijd vast te zetten op 66 jaar. Wim Eilert, bestuurder bij spoorvakbond VVMC: “Onze achterban werkt in dubbele onregelmatigheid. Deze medewerkers hebben de grootste moeite om gezond de pensioenstreep te halen. Voor hun is het dus van het grootste belang om de AOW-leeftijd terug te dringen.”

66 minuten

Eigenlijk werd dus maandagochtend symbolisch 66 minuten gestaakt, van 06.00 uur tot 07.06 uur. Niet alleen op het spoor werden de effecten van de actie gevoeld worden, want ook het stadsvervoer zal niet voor 07.06 uur rijden en in Limburg vertrekken de treinen en bussen pas na 07.00 uur. Het gaat namelijk om een landelijke actie en de spoor- en OV-vakbonden hebben daarvoor de handen ineengeslagen.

Om ongeveer 09.30 uur uur ’s ochtends reden vrijwel alle treinen weer. NS bleef echter waarschuwingen voor vertragingen en voor kortere treinen dan normaal. Dit zorgde ervoor dat het in bepaalde treinen nog drukker was dan normaal en soms konden er zelfs geen mensen meer mee. “Treinen rijden in een andere samenstelling, dat zal de rest van de dag zo blijven”, meldt de spoorvervoerder.

Signaal

Voor FNV was deze overlast onvermijdelijk, omdat er een signaal moest worden afgegeven richting het kabinet. “Het kan dus zijn dat als je altijd vroeg begint, je voor één keer later dan anders op je werk bent”, aldus Henri Janssen, bestuurder bij FNV Spoor. “Maar we geven dit signaal nu af om te voorkomen dat we straks allemaal steeds langer moeten doorwerken. Dit gaat om een fatsoenlijk en tijdig pensioen voor iedereen. Daarom hopen we dat het publiek en de reizigers begrip hebben voor de actie.”

Er wordt in meerdere sectoren gestaakt, nadat vorig jaar de onderhandelingen over het pensioen vastliepen. De vakbonden hebben nu enkele eisen. Niet alleen moet de pensioenleeftijd worden bevroren, maar ze vragen ook een indexatie van het pensioen voor elke leeftijd. Evert Jan van de Mheen, bestuurder CNV Vakmensen, stelt: “Ook de aanpassing van de pensioenregeling moet door de overheid eerlijk gecompenseerd worden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.