Tram RET Oldebarneveldstraat (foto: R. Keus)

18.000 euro voor tramconducteur die ziekte veinsde

Een voormalige tramconducteur van de RET die deed alsof hij ernstig ziek was, had niet op staande voet ontslagen mogen worden. Securitas, zijn toenmalige werkgever, moet hem nog zeven maanden salaris en een ontslagvergoeding betalen. Samen komt dit uit op ruim 18.000 euro.

De man werd er door Securitas van beschuldigd dat hij helemaal niet ziek was en dus deed alsof. Daarom werd hij in oktober vorig jaar op staande voet en zonder ontslagvergoeding ontslagen. Maar de man stapte daarop naar de rechter. Volgens RTL Z verdedigde de conducteur zich door te zeggen dat hij ‘goede en slechte dagen’ heeft.

Ziekmelding

De man werkte via Securitas als sinds 2010 bij de Rotterdamse stadsvervoerder. In die functie moest hij echter al vaker worden aangesproken op zijn gedrag en zijn houding. Uiteindelijk waarschuwde Securitas hem in maart 2018 dat hij zou worden ontslagen als hij nog eens over de schreef ging. Enkele weken daarna meldde de man zich ziek en hij liet aan zijn werkgever en een bedrijfsarts weten dat hij ‘mentaal in de kreukels’ lag.

Tijdens dit gesprek werd door hem benoemd dat hij door een paar traumatische incidenten op het werk niet in staat was om te praten, normaal te functioneren en auto te rijden. Omdat hij slecht kon lopen, zou hij amper de deur meer uitkomen. Diezelfde tramconducteur werd echter later door een collega op de markt gezien zonder duidelijke symptomen.

Voor de werkgever gaf dit de aanleiding om een onderzoeksbureau in te schakelen en dit onderzoeksbureau concludeerde dat de controleur zich op normale wijze gedroeg, kon communiceren met andere mensen, in staat was om auto te rijden en dagelijks handelingen buiten de deur kon uitvoeren.

Oordeel rechter

De rechter was ook niet overtuigd door de verdediging van de medewerker dat hij ook goede dagen heeft. Er zit namelijk een fors verschil tussen het ziektebeeld dat de man beschreef en de wijze waarop hij zich gedroeg op de dagen dat hij werd gevolgd door een onderzoeksbureau. Het probleem is echter dat Securitas de man nog steeds niet op staande voet had mogen ontslaan.

De rechter oordeelde dat de werkgever eerst een deskundigenoordeel had moeten vragen aan het UWV. Daaruit had beoordeeld kunnen worden in hoeverre de conducteur werkelijk arbeidsongeschikt is. In deze situatie was te snel gekozen voor ontslag op staande voet.

Overigens mag Securitas het huidige contract met de tramconducteur nu wel gewoon ontbinden, aangezien er sprake is van een verlies aan vertrouwen en een verstoorde arbeidsverhouding. Wel is het bedrijf gebonden aan een nabetaling van zeven maanden salaris en een transitievergoeding van ruim 6000 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.