FNV-kantoor in Den Haag, posters voor beter pensioen

Ook streekvervoer ligt op 28 mei plat in heel Nederland

FNV-kantoor in Den Haag, posters voor beter pensioen

In heel Nederland zullen dinsdag 28 mei geen bussen, treinen, trams of metro’s rijden. Eerder werd al bekend dat medewerkers van NS, GVB, RET en HTM het werk zouden neerleggen om te staken voor een beter pensioen en nu heeft ook het streekvervoer zich bij de actie aangesloten. In tegenstelling tot wat eerder werd bericht, wordt het werk ook stilgelegd in de provincies Utrecht en Gelderland. 

Brigitta Paas, bestuurder FNV Streekvervoer: “We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt.”

Wel OV in Utrecht en Gelderland

De bonden voeren actie voor een beter pensioen en hebben drie kerneisen. Ten eerste moet de regering de AOW-leeftijd bevriezen en willen de bonden dat de boete op eerder stoppen geschrapt wordt, zodat ook mensen met zwaar werk en ploegendiensten gezond hun pensioen kunnen halen. Ten tweede eisen zij een indexatie voor elke generatie: een pensioen dat meestijgt met de prijzen. De negatieve gevolgen van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel moeten worden opgevangen. De laatste eis betreft een pensioen voor iedereen. Als het aan de bonden ligt krijgen ook zelfstandigen en mensen met een onzeker contract zeker een pensioen.

De staking is een reactie op het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over de pensioenen, dat vorig jaar vastliep. De eerste staking hiervoor vond al plaats op 18 maart. In totaal – dus ook uit andere sectoren – namen aan deze actie 40.000 mensen deel. Werknemers van NS en het stadsvervoer legden het werk 66 minuten neer in de ochtendspits. Dit zorgde er echter niet voor dat het kabinet inging op de eisen rond AOW en pensioen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Ook streekvervoer ligt op 28 mei plat in heel Nederland”

Diana Hoogvorst van Velzen|21.05.19|15:12

De leden van de andere bonden staken zonder enige uitzondering van gebieden/regio’s en/of Provincies.
Ook de FNV leden zullen hier daar aan mee doen.

Tip: informeer eerst bij alle deelnemende bonden, voordat er iets wordt gepubliceerd.
Zo dreigen reizigers en vakbondsleden de dupe te worden van deze incomplete informatie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.