Staking. Foto: FNV

Leden FNV en CNV stemmen in met pensioenakkoord

Staking. Foto: FNV

Zowel de leden van vakbond FNV als van CNV hebben zich achter het pensioenakkoord geschaard. Daarmee is de kogel door de kerk. Bij CNV stemde 79 procent voor het akkoord en bij FNV 76 procent. Spoorvakbond VVMC was geen partij aan de onderhandelingstafel, maar laat wel weten ‘teleurgesteld’ te zijn.

“Met het nieuwe contract wordt het vertrouwen van jonge mensen in het pensioenstelsel hersteld en krijgen zelfstandigen makkelijker toegang tot het pensioensysteem”, aldus FNV-voorzitter Han Busker. In het akkoord is onder meer afgesproken dat de AOW-leeftijd voorlopig wordt bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Daarna zal de stijging minder snel gaan dan eerder was beoogd.

Overigens heeft dus nog bij beide bonden ruim 20 procent tegen het plan gestemd. “Hoewel er veel steun is voor het akkoord, ligt er tegelijkertijd een flinke opgave in de uitwerking”, vertelt Arend van Wijngaarden, voorzitter bij CNV. “Vakbonden hebben in deze uitwerking, samen met werkgevers en overheid, een beslissende rol. Onze leden zullen ons hier terecht kritisch in volgen.”

Afspraken

In het pensioenakkoord is bovendien afgesproken dat werknemers met een zwaar beroep mogelijk eerder kunnen stoppen en dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid om AOW te krijgen na 45 dienstjaren. Daarnaast komt er een nieuw collectief en solidair pensioencontract, dat werkelijke rendementen eerder kan toekennen aan de deelnemers. Bovendien kunnen zelfstandigen gemakkelijker aansluiten bij dit collectieve pensioenstelsel.

Bij FNV besloten 375.000 leden hun stem uit te brengen, iets meer dan een derde van de ruim 1 miljoen leden. Ruim 43.000 CNV-leden brachten hun stem uit. “Deze ledenraadpleging toont aan dat het nut heeft om lid te zijn van een vakbond: je kunt meepraten en hebt een beslissende stem in een belangrijk akkoord. Nooit eerder stonden ledenraadplegingen zo in de belangstelling”, aldus Van Wijngaarden.

VVMC

Opvallend is dat spoorvakbond VVMC zijn leden ook heeft laten stemmen voor het akkoord. De VVMC is geen partij aan de landelijke onderhandelingstafel, maar vroeg de leden in een poll toch om hun mening. Uit die poll bleek dat 88 procent tegen het pensioenakkoord stemde. Dit is door de VVMC doorgegeven aan de vakbonden CNV en FNV, maar daar stemden het merendeel voor het akkoord.

De VVMC laat weten daarover teleurgesteld te zijn. “Ondanks de stakingen stijgt tóch de AOW-leeftijd en zijn de afspraken over zware beroepen écht te mager”, aldus Wim Eilert van de VVMC. “En dat zijn voor onze achterban, het roostergebonden personeel, slechte afspraken. Die groep behoort wat ons betreft tot de categorie zware beroepen. Deze medewerkers hebben vaak lange dienstverbanden en hebben te maken met dubbele onregelmatigheid en andere belastende elementen in hun werk. Deze belangrijke groep medewerkers moet, wat de VVMC betreft, gezond de pensioenstreep halen.”

Staking

De pensioenen moet definitief een einde maken aan een jarenlange discussie over de pensioenen. Dit leidde zelfs tot een massale OV-staking, waarbij er geen bussen, treinen, trams, metro’s of zelfs veerponten vertrokken op 28 mei. In 18 maart werd daarvoor ook al een uur gestaakt, maar bij het uitblijven van nieuwe afspraken werd het werk volledig neergelegd.

Dit tot teleurstelling van de vervoerders, die van mening waren dat de reizigers hierdoor onnodig werden getroffen. Daarbij kost een dergelijke staking een vervoerder erg veel geld, terwijl de vervoerders geen rol spelen in het conflict tussen de vakbonden en de overheid. Op 28 mei bleek het uiteindelijk erg rustig te zijn – veel mensen besloten op een andere manier naar hun bestemming te reizen of thuis te blijven.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.