Bussen van HTM in Den Haag, foto: ANP

Vakbond waarschuwt voor extra acties bij HTM

Als de directie van de HTM niet met een fatsoenlijk cao-bod op de proppen komt, zullen de medewerkers van de Haagse stadsvervoerder opnieuw gaan actievoeren. Daarvoor waarschuwt vakbond FNV na afloop van de staking op woensdagochtend. Overigens zeggen de actievoerders wel degelijk open te staan voor nieuwe gesprekken als er een goed bod wordt gedaan.

Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer: “In aanloop naar deze staking heb ik nog geen goed bod gehoord, maar als HTM komt met een bod waarin een behoorlijke loonontwikkeling zit, en afspraken tegen de hoge werkdruk, dan komen wij weer aan tafel. Blijft een waardig bod uit, dan volgen er nieuwe acties.” Hoe die eruit gaan zien, is nog niet bekend.

Cao verlopen

De huidige cao liep al in januari 2019 af, maar er is nog geen nieuw akkoord gekomen. De heikele punten zijn met name de loonsverhoging, het terugdringen van het uitzendwerk en de hoge werkdruk, en goede afspraken waarmee oudere medewerkers op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen. “De werkgevers bieden onvoldoende loon en hebben een plan ingetrokken met concrete maatregelen tegen de hoge werkdruk”, aldus vakbond FNV.

Woensdagochtend werd het werk vier uur lang neergelegd. Buschauffeurs en trammedewerkers die eigenlijk hadden moeten werken, verzamelden zich tijdens de actie op de remises. HTM besloot uiteindelijk helemaal geen voertuigen te laten rijden om onzekerheid voor reizigers te voorkomen. Er kwamen wel enkele klachten van reizigers, maar volgens de FNV was de staking noodzakelijk om een signaal te maken. “Het is vervelend als je niet met de bus of tram kan reizen”, aldus Vermeulen. “Maar wij staan met de rug tegen de muur. We staken niet voor niets.”

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.