Rechter

OM eist opnieuw 240 uur taakstraf voor dodelijk busongeval

Bron: utah778 via iStock (vrij te gebruiken)

Tegen de 59-jarige buschauffeur van Arriva die vorig jaar betrokken was bij een dodelijk ongeval, is door het Openbaar Ministerie in hoger beroep opnieuw 240 uur werkstraf geëist. De chauffeuse kreeg in januari van dit jaar een boete van 500 euro opgelegd – de rechter vond ernstige onvoorzichtigheid niet bewezen. Wel zou ze bij de inhaalmanoeuvre, waarbij een 14-jarige scholiere onder haar bus terecht kwam – een inschattingsfout hebben gemaakt.

Het OM is van mening dat de medewerkster van Arriva schuld heeft aan het ongeval en ging daarom in hoger beroep tegen de eerdere uitspraak, zo meldt het AD. Maar de chauffeuse is het oneens met die beschuldiging, zo bleek tijdens de zaak. Wel zei ze over het ongeval: “Wat op die dag is gebeurd, had nooit mogen gebeuren.”

Inhaalmanoeuvre

Opnieuw werd de buschauffeur gesteund door verschillende collega’s die in de rechtszaal aanwezig waren. Ze rijdt inmiddels wel weer op de bus, maar zei niet langer over de Thorbeckelaan te kunnen rijden. Dat is de plek waar in april van vorig jaar het noodlottige ongeval plaatsvond. Hier haalde ze twee fietsers in, waarbij de 14-jarige onder de bus terecht kwam. Zowel het OM als de familie zegt dat de chauffeur hierbij onnodig veel risico nam.

De familie deed daarom het verzoek aan de beschuldigde om ‘ruiterlijk’ te erkennen dat ze een fout heeft gemaakt. Een vergelijkbaar verzoek deed de familie begin dit jaar ook al, waarbij de vader van het gezin aan zowel de chauffeuse als aan vervoerder Arriva vroeg om de schuld te erkennen, zodat zij hen zouden kunnen vergeven. Deze week zei de vader dat hij geen wrok koesterde jegens de bestuurder.

Medeleven

Maar in januari was de rechter nog van oordeel dat de verdachte erg gebukt ging onder het ongeval. Bovendien hield de rechtbank er rekening mee dat ze al spijt en medeleven had betuigd aan de familie. Het oordeel was daarom dat de verdachte zich voldoende bewust was van de ernst van het feit en de geldboete van 500 euro was voldoende straf. De tijdelijke rijontzegging waar het OM om vroeg was niet nodig. Op 7 november volgt de uitspraak in hoger beroep.

Lees ook:

Tijdelijk rijontzegging geëist tegen buschauffeur voor dodelijk ongeval

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.