Vlaamse regering eist minimumdienstregeling bij stakingen

De Lijn, Antwerpen, bus, Belgie

De Vlaamse vakbonden en de directie van vervoerder De Lijn krijgen nog circa zes maanden om zelf afspraken te maken over een gegarandeerde dienstverlening. Als dit wordt ingevoerd weten reizigers zelfs op stakingsdagen vooraf welke lijnen er wel en niet rijden. Maar wanneer de partijen er in april nog steeds niet zijn uitgekomen, grijpt minister van Mobiliteit Lydia Peeters in en neemt ze zelf het initiatief. 

Een vergelijkbare afspraak is ook gemaakt met de spoorvervoerder NMBS. Dit heeft het doel om reizigers meer duidelijkheid te geven over het OV op een moment dat medewerkers besluiten het werk neer te leggen. Bovendien stelt minister Peeters tegen radio2 dat er bij elke staking ook nog flink wat werkwilligen zijn bij de Lijn.

Actievoeren

Woensdag organiseerde de socialistische vakbond ACOD een staking in heel Vlaanderen. Daardoor reden in de regio beduidend minder bussen en trams dan normaal. Volgens verschillende Belgische media maken medewerkers hierdoor hun onvrede duidelijk over meerdere zaken, zoals een tekort aan medewerkers, verlofaanvragen die geweigerd worden en onregelmatige roosters. Het is een actie die alleen door de ACOD is georganiseerd; de andere vakbonden nemen geen deel.

Juist doordat er nu verschillende zaken spelen, wordt de kans op een akkoord over die gegarandeerde dienstverlening klein geacht door de betrokken partijen. De vakbonden vinden de eis van het kabinet bovendien een aantasting van het stakingsrecht. “De kans dat een deal het haalt, is bijna nihil”, vertelt ACV-vakbondsman Jo Van der Herten tegen De Tijd. “We hebben bij De Lijn wel andere katten te geselen.”

Inzet beschikbaar personeel

Eigenlijk wil de Vlaamse regering al enkele jaren dat De Lijn een minimale dienstregeling aanbiedt tijdens acties waarbij het werk wordt neergelegd. Dit is ook opgenomen in de beheersovereenkomst 2017-2020. Maar de betrokken partijen komen er niet uit en ook voor de staking van woensdag werden geen zogenaamde ‘prioritaire lijnen’ vastgelegd.

De Lijn keek op basis van de chauffeurs die werkwillig bleken te zijn, welke lijnen konden worden gereden. De verstoringen werden wel op een website gemeld. Volgens De Lijn reed globaal genomen zo’n 70 procent van de chauffeurs gewoon. Dit kwam met name door de vakbonden ACV en ACLVB de actie in heel Vlaanderen niet steunden.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Vlaamse regering eist minimumdienstregeling bij stakingen”

Philipp Fikenscher|26.11.19|12:31

Belgische hobby

kees boer|13.11.19|23:01

Ik werd een keer onaangenaam verrast dat er een staking plaatsvond vrijdag voor het sinterklaasweekeind was gewoon een schandaal,nou ik weet zeker dat men zover het niet bij ons liet komen en in Duitsland helemaal niet vanwege de kerstmarkten