FNV

NS-medewerkers starten petitie voor behoud flexmedewerkers

De medewerkers van NS Klantenservice NS willen dat hun werkgever veertig medewerkers gewoon in dienst houdt. Zij hebben onlangs te horen gekregen dat hun flexcontract niet wordt verlengd. Daarom zijn de medewerkers een petitie gestart. Volgens NS is dit nodig vanwege de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans, zo laat vakbond FNV Spoor weten.

Deze veertig medewerkers zijn namelijk uitzendkrachten in dienst van uitzendbureau Young Capital. De nieuwe wetgeving maakt het voor werkgevers minder aantrekkelijk om mensen via payroll in te huren. FNV Spoor vindt dit geen overtuigend argument. “Iemand inhuren via payroll of via een uitzendbureau is echt iets anders. Het is dus een kulreden”, aldus vakbondsman Henri Janssen.

Behoud arbeidsplaatsen

De vakbond vindt het verder onacceptabel dat de contracten niet worden verlengd, omdat de arbeidsplaatsen niet zullen verdwijnen. FNV zegt dat NS en Young Capital willen de huidige medewerkers inruilen voor nieuwe medewerkers. Janssen noemt dit ‘te gek voor woorden’. Bovendien zouden ook de leidinggevenden niet blij zijn met de gang van zaken, omdat er veel ervaring verloren zal gaan als deze medewerkers verdwijnen.

“Er is dus genoeg werk en toch verliezen deze mensen hun baan. Bij NS Klantenservice werken 215 van de 285 medewerkers op basis van een flexcontract. Dat betekent dat driekwart geen vaste baan heeft. Wij vinden dat er voor vaste werkzaamheden ook vaste contracten moeten zijn”, aldus Janssen. De uitzendkrachten van wie het contract niet zal worden verlengd, werken gemiddeld drie jaar bij NS.

Overleg NS-directie

FNV en de medewerkers die de petitie ondertekenen hebben de directie van NS gevraagd om een gesprek. Zij willen graag dat deze uitzendkrachten nog wel de kans krijgen om zich te blijven inzetten voor NS. “Ze willen heel graag blijven en hun directe collega’s en leidinggevenden willen dat ook. We moeten hier dus een oplossing voor zien te vinden”, aldus Janssen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS-medewerkers starten petitie voor behoud flexmedewerkers | OVPro.nl
FNV

NS-medewerkers starten petitie voor behoud flexmedewerkers

De medewerkers van NS Klantenservice NS willen dat hun werkgever veertig medewerkers gewoon in dienst houdt. Zij hebben onlangs te horen gekregen dat hun flexcontract niet wordt verlengd. Daarom zijn de medewerkers een petitie gestart. Volgens NS is dit nodig vanwege de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans, zo laat vakbond FNV Spoor weten.

Deze veertig medewerkers zijn namelijk uitzendkrachten in dienst van uitzendbureau Young Capital. De nieuwe wetgeving maakt het voor werkgevers minder aantrekkelijk om mensen via payroll in te huren. FNV Spoor vindt dit geen overtuigend argument. “Iemand inhuren via payroll of via een uitzendbureau is echt iets anders. Het is dus een kulreden”, aldus vakbondsman Henri Janssen.

Behoud arbeidsplaatsen

De vakbond vindt het verder onacceptabel dat de contracten niet worden verlengd, omdat de arbeidsplaatsen niet zullen verdwijnen. FNV zegt dat NS en Young Capital willen de huidige medewerkers inruilen voor nieuwe medewerkers. Janssen noemt dit ‘te gek voor woorden’. Bovendien zouden ook de leidinggevenden niet blij zijn met de gang van zaken, omdat er veel ervaring verloren zal gaan als deze medewerkers verdwijnen.

“Er is dus genoeg werk en toch verliezen deze mensen hun baan. Bij NS Klantenservice werken 215 van de 285 medewerkers op basis van een flexcontract. Dat betekent dat driekwart geen vaste baan heeft. Wij vinden dat er voor vaste werkzaamheden ook vaste contracten moeten zijn”, aldus Janssen. De uitzendkrachten van wie het contract niet zal worden verlengd, werken gemiddeld drie jaar bij NS.

Overleg NS-directie

FNV en de medewerkers die de petitie ondertekenen hebben de directie van NS gevraagd om een gesprek. Zij willen graag dat deze uitzendkrachten nog wel de kans krijgen om zich te blijven inzetten voor NS. “Ze willen heel graag blijven en hun directe collega’s en leidinggevenden willen dat ook. We moeten hier dus een oplossing voor zien te vinden”, aldus Janssen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.